Statushouder uit Maarssenbroek opent stichting It’s my Child
De stichting is in het leven geroepen VOOR ouders DOOR ouders van leerlingen op de Ithaka school, omdat in de praktijk de ouders moeite hebben om opnieuw te aarden in deze nieuwe samenleving die vaak in groot contrast staat met de samenleving waar ze vandaan komen. Sommige ouders worden hierdoor onzeker, ze willen hun kind begeleiden zoals ze dat in hun thuisland hebben gedaan maar dat lukt ze niet altijd. En dan niet te vergeten dat kinderen alles veel sneller oppikken dan de ouders. Conclusie, de rol van ouder en kind zijn totaal uit balans, de kinderen krijgen onbewust de ouderrol toebedeeld.
De openingsreceptie werd door een breed publiek (ruim 150 bezoekers) van verschillende nationaliteiten bezocht. Gastspreker en voorzitter van de stichting Douwe Brouwer benadrukte het belang van de stichting en vertelde dat deze ouders heel goed zelf weten wat ze nodig hebben. Wethouder Maarten van Ooijen uit Utrecht knipte het lint door samen met een groep kinderen. Hij gaf aan dat ouders de juiste naam hebben gekozen voor de stichting, omdat het ook hun kinderen zijn en zij zich verantwoordelijk voelen om ze het beste te geven. Verder feliciteerde hij de mensen en zegde hij toe dat de stichting kan rekenen op financiële steun van de gemeente.
Oprichtster van It’s my child, Soha Shat begon met haar eigen verhaal, zij vertelde hoe ze in augustus 2015 uit Palestina is gevlucht met haar vier kinderen. Toen ze in Maarssenbroek kwam wonen kreeg ze een contactpersoon via de gemeente toegewezen. Deze contactpersoon heeft haar geholpen met het regelen van verschillende dingen maar op een gegeven moment begonnen de kinderen advies te vragen aan de contactpersoon en niet aan Soha, terwijl zij de moeder is. Soha voelde zich hierdoor machteloos, was ze nu ook nog haar ouderlijke rol aan het verliezen? Zij heeft de contactpersoon gelijk bedankt voor alles en direct het contact verbroken. Inmiddels heeft Soha en haar familie een hele warme band met haar buren Jan en Gaby. Eigenlijk zijn zij nu één grote familie geworden en leren veel van elkaar.
Twee jaar geleden legde Soha het concept van It’s my child voor aan de directeur Douwe Brouwer van de Ithaka school. En zo begon de pilot van It’s my child. It’s my child heeft als doel om de balans tussen ouder en kind te herstellen. Kinderen moeten gewoon kind kunnen zijn. Maar hoe pakt It’s my child dit aan? De ambassadeurs van It’s my child, inmiddels 10, maken contact met de ouders. Iedere ambassadeur heeft 5 tot 15 ouders in zijn groep en heeft als taak om de behoefte en vragen van de ouders te achterhalen, dan stimuleren, motiveren en begeleiden ze de ouders om zelf in actie te komen om zo hun eigen behoefte te achterhalen of hun vragen te beantwoorden. De ambassadeurs motiveren de ouders om zelf een workshop, bijeenkomst of op welke manier dan ook iets te organiseren. Deze ouders komen met een concreet plan en nodigen zelf andere ouders uit. De ouders empoweren elkaar tijdens deze workshops of bijeenkomsten. De stichting is er voor vluchtelingen of ouders die onlangs naar Nederland zijn gekomen, maar iedereen is welkom.
De opening was geheel georganiseerd door de ouders van It’s my child. Er was een open podium waar ouders vertelden over hun uitdagingen in deze nieuwe samenleving, een bazaar, live muziek en zelfs de catering werd verzorgd door de ouders. De stichting heeft al tal van workshops, bijeenkomsten, presentaties of cursussen georganiseerd en is op zoek naar nog meer ambassadeurs. Aanmelden kan via info@itsmychild.nl