Overleven op 60° noorderbreedte

Het boek 'EILAND blues' is tijdens de lancering in Breukelen op 3 november door een aantal honderd aanwezigen vol enthousiasme ontvangen. Want, eilanden spreken tot de verbeelding. Allemaal bezitten we een lijstje van wie en wat we meenemen naar die ene onbewoonde plek.

Die ultieme locatie om te ontsnappen aan de waan van de dag. Was het niet het Canadese eiland Cape Breton dat in maart 2016 aankondigde asiel te verlenen aan Trumpvluchtelingen? Maar eilandgemeenschappen hebben het zwaar. Het inwonerstal zakt op veel eilanden tot onder de levensvatbare grens. Hoogopgeleide kinderen keren zelden terug en als de visafslag zijn deuren sluit, ligt de hele eilandeconomie stil. Langzaam verdwijnen bloeiende gemeenschappen en maken plaats voor een onbemand niemandsland. 'EILAND blues' is een prachtige ode aan die paradoxale wereld. 

In ‘EILAND blues’ bezoeken fotografe Nicole Franken en journaliste Anneke de Bundel zes eilandgemeenschappen in Noord-Europa. In Ittoqqortoormiit zien ze hoe de kansen voor een opleiding een Inuitgemeenschap verscheurt. In Langanes moet een moeder steeds verder rijden voor de school voor haar kind. En op het religieuze Harris is geen huwelijkskandidaat meer voorradig. Maar geluk gloort er eveneens, zoals op het Noorse Røvær waar een tragedie al decennialang voor saamhorigheid zorgt, en in Kalsoy vormt het schaarse bezit van de jonge Jóhannus een onuitputtelijke rijkdom. Het boek vormt een bijzondere reis door deze paradoxale wereld. Met een voorwoord van Texelaar Dorian van Rijsselberghe, tweevoudig Olympisch Kampioen windsurfen.

“Luchten en horizon zo ver het oog reikt, water, wolken, wind, vrijheid en eigen regels, onttrokken aan het oog van het vaste land. Fotograaf Nicole Franken vangt de bijzondere verhalen van eilanders in nood in bijzondere, geëngageerde, eerlijke en treffende beelden die tegelijk het weidse zicht maar ook het isolement vangen, en die de druipen van sfeer en liefde voor de eilanden en hun bewoners.” - Barbera Bosma - managing editor National Geographic Traveler

“Eiland Blues maakt een connectie tussen de verschillende, maar ergens toch gelijke levens opeilanden in Noord-Europa. De foto’s laten de mooie kant van het bestaan op de eilanden zien, devrijheid en ook ‘het woeste’, maar vooral dat het idyllische idee van ‘op een eiland wonen’, in depraktijk niet altijd even waar is. Want het eilandleven is vaak ook hard en zeker anno nu niet meer heel vanzelfsprekend. Nicole Franken schuwt niet om dichtbij te komen en je voelt als kijker de connectie met het onderwerp. Een aanrader voor iedereen met een voorliefde voor fotografie, reizen en mensen!” - Ilvy Njiokiktjien - documentaire fotograaf, winnares Zilveren Camera en twee awards bij World Press Photo en eerste Fotograaf des Vaderlands

Fotografe Nicole Franken en journaliste Anneke de Bundel verhalen over mensen die tegen de stroom oproeien en bestemmingen die uit beeld dreigen te raken. Eerder maakten ze 'Over elfjes en kogelgaten, berichten uit een vergeten landschap'.


Meer nieuws