Grote opkomst bij de Lezing over Vuurwerkangst bij honden

Meer dan 25 belangstellenden luisterden donderdagavond 14 november bij dierenartsenpraktijk Breukelen, naar het verhaal van hondengedragsdeskundige Kim Noordermeer, van Praktijk voor Hondengedrag en dierenarts Camille Voorneveld.

Duidelijk werd dat alle aanwezigen een hond hebben die reeds bang is voor vuurwerk. Om angst voor vuurwerk te voorkomen of te verminderen worden er vaak verschillende tactieken gebruikt. Denk hierbij aan afleiden, een veilige plek creëren, steun bieden, oefenen met geluiden, voedingssupplementen en veilige, angstverlagende medicatie. In veel gevallen is het verstandig ruim van tevoren, eventueel met hulp van een gedragsdeskundige al maatregelen te nemen. in overleg met de dierenarts en hondengedragstherapeut.

Er werd tijdens de lezing, ingegaan op het ontstaan van vuurwerkangst (bijvoorbeeld door een negatieve ervaring en soms is het ook erfelijk bepaalt). Wat is angst en welke vijf fysieke stressreacties laten honden zien, hoe kun je als baasje de angst herkennen bij je hond, wat moet je NIET doen en wat moet je juist WEL doen bij angst? Tijdens de lezing kreeg iedereen goede inzichten in het gedrag van de hond in stresssituaties en handige tips hoe ze (de aanloop naar) Oudjaarsavond wat prettiger en relaxter kunnen laten verlopen voor hun hond.

Is uw hond bang voor vuurwerk en wilt u weten hoe u de angst kunt voorkomen of verminderen? Maak dan op tijd een afspraak met Dierenartsenpraktijk Breukelen, voor een (telefonisch) consult. Meer informatie en een samenvatting van de lezing leest u op de nieuws- en actiepagina van www.dierenartsbreukelen.nl.