Hartreanimatie Stichtse vecht: Dreiging uitval burgerhartverleners

Het aantal burgerhulpverleners nam in 2019 in Stichtse Vecht toe van 840 tot 1020. Een verheugend aantal dat echter zwaar onder druk staat. Ultimo 2019 staan er namelijk ruim 150 personen op het punt om uit het HartslagNu systeem geschrapt te worden. En in het eerste kwartaal van dit jaar kan dat aantal zo maar verdubbelen. (Foto Pixabay).

De terugloop wordt veroorzaakt door het verlopen van  het reanimatiecertificaat, dat iedere twee jaar vernieuwd moet worden met een herhalingscursus. De burgerhulpverleners krijgen daartoe een waarschuwing van HartslagNu en de eerste groep van 60 heeft ook van Hartreanimatie Stichtse Vecht een brief thuis gekregen. Maar daar is te spaarzaam op gereageerd.

Hartreanimatie Stichtse Vecht maakt zich ernstig zorgen over deze ontwikkeling en roept een ieder op zich te melden voor een reanimatiecursus of herhaling daarvan. U kunt voor plaatsing op zo’n cursus terecht bij Alexandra van der Schaaf (aschaaf@kpnmail.nl) of bij EHBO-verenigingen. Zie voor verdere info (onder andere de kosten)   www.hartreanimatiestichtsevecht.info onder reanimatiecursussen en ook onze facebookpagina. 

Een dicht netwerk aan burgerhulpverleners is noodzakelijk om reanimatie binnen 6 minuten te kunnen realiseren. Er zijn honderd AED’s in Stichtse Vecht beschikbaar om daarbij in te zetten. Deze moeten niet ongebruikt blijven als de nood aan de man is. Afgelopen jaar zat Stichtse Vecht met een overlevingspercentage van 50% bij hartkamer fibrilleren aan de top van Nederland. Hartreanimatie Stichtse Vecht wil dat graag zo houden met de hulp van velen. 


Meer nieuws