Brugwachter in Corona tijd

Oog voor elkaar, met in Corona tijd de nadruk op bewoners van Stichtste Vecht die de samenleving en de anderhalvemeter economie draaiend houden. Ik zie in deze tijd zo veel mensen die iets voor een ander willen betekenen, dat doet me goed en daarom vind ik het leuk om mijn waardering voor deze mensen te delen. Aardig zijn, niet omdat het moet maar omdat het kan. Hoe vaak zou een Breukelaar over het bruggetje over de Vecht gaan in zijn leven? Geen flauw idee, maar in de bijna 20 jaar dat ik hier woon zijn het in mijn geval toch al gauw honderden keren geweest. Soms zie ik een brugwachter in het kleine serretje zitten, soms niet. Bijna altijd vraag ik me vaak af, hoe het zou zijn…brugwachten.

Vandaag trek ik de stoute schoenen aan en besluit het gewoon te vragen. De brugwachter van dienst is André van der Kroon uit Abcoude. Hij is in dienst bij Swets nautical services, een uitzendbureau voor nautisch personeel en gedetacheerd bij de gemeente.  Op mijn vraag hoe je op het idee komt om brugwachter te worden, moet hij lachen. Tja ik zat eerst bij een supermarkt, maar kreeg te maken met een burn-out en toen ben ik er ingerold. Leuk? Ja, hij vindt het leuk, maar het bruggetje in Breukelen is wel een beetje saai. Vandaag maar 2 boten langsgekomen, zegt ie. Dat lijkt me inderdaad niet genoeg om de hele dag lekker aan het werk te zijn. Hoe lang duurt het eigenlijk, de hele procedure?  Ongeveer 8 minuten, vertelt Andre. Eerst de waterseinen, dan de landseinen, de bomen, de brug omhoog, boten erdoor en dan de hele rits weer in omgekeerde volgorde. Jeetje, dan is Andre vandaag 16 minuten druk geweest, dat lijkt me inderdaad behoorlijk saai. Wat doe je om de verveling tegen te gaan? Andre vertelt dat hij een ereader bij zich heeft en dan hoop ik maar voor hem dat er goede boeken op staan…

Het is niet overal zo rustig hoor, vertelt Andre. We draaien nu in verband met Corona nog een aangepaste dienstregeling, tot half 5 en niet op zon, -en feestdagen. Er zijn nog minder boten op het water. Maar de brug in Vreeland bijvoorbeeld is veel drukker. In het zomerseizoen draai je wel 50 tot 60 keer en dat is heel gezellig.

Ik ben geen regelmatige bootvaarder, maar het is me wel opgevallen dat het klompje aan een stok weg is. Wat is daar eigenlijk mee gebeurd? Ja, dat wordt niet meer gebruikt, tegenwoordig wordt het bruggeld geïnd via belastingen. Maar het klompje is er nog wel hoor… Ik durf het bijna niet te vragen, maar Andre loopt al naar binnen om het klompje te pakken. Mooi dingetje, best jammer dat die traditie niet in ere gehouden is.

Dank je wel Andre!

Als jullie iemand kennen die het ook verdiend om eens in het zonnetje gezet te worden, laat het me weten!

 

Instagram paula.zimmerman

Facebook paula zimmerman