RTV Stichtse Vecht

Mondkapjes uit Maarssen

Normaliter maakt ze kinderkleding, maar nu in Coronatijd zijn het mondkapjes geworden. Bianca Agterberg uit Maarssen, een vrouw met het hart op de juiste plek. Ze vertelt dat ze het niet aan kan zien dat er mondkapjes met woekerwinsten verkocht worden. Potverdorie, dan kunnen de mensen met een kleine portemonnee ze dus niet aanschaffen, dat is niet ok, zegt ze. We zien in onze directe omgeving hoe verwoestend dit virus kan zijn en ook daarom wil ik iets doen. Ik verdien er niets aan, mijn tijd is gratis, alles zit in de materiaalkosten. Ze werkt alleen met 100% katoen en medische elastiek. Die elastiek is belangrijk, want als je gewone elastiek op hoge temperatuur wast, gaat de rek er binnen no time uit.

In verband met gezondheidsproblemen kan Bianca vaak niet de hele dag aan het werk zijn. Ik moet mijn energie echt verdelen, als ik te veel doe, dan moet ik daar voor boeten met pijn. Hoe blijf je dan positief? Er zit niks anders op, zegt ze. Van huilen wordt het niet beter en dus ga je op zoek naar dingen waar je energie van krijgt en geniet je van alles wat je wel kunt. Achter de naaimachine kan ik mijn creatieve ei kwijt met mijn kinderkleding. Alles op een kleinschalige manier, zodat er genoeg ruimte is voor rust als het even wat minder gaat. Nu met de mondkapjes is het niet anders. Ik doe wat ik kan, zolang de gezondheid het toelaat. En mijn man helpt me, ook met de kinderen en het huishouden. De kinderen zitten boven schoolwerk te doen, maar komen gewillig de mondkapjes van mama showen, als modellen in de dop, met af en toe de slappe lach. Ze mochten zelf kiezen welk stofje. Tja en zeg nou eerlijk wie zou er niet een kiezen met een draak erop J

 Op het moment wacht Bianca weer op nieuwe stofjes, maar als er mensen zijn die nog 100% katoenen stoffen hebben liggen thuis, dan weet je waar het naar toe kan. De mondkapjes zijn te koop voor 3,50 per stuk. En alhoewel de werking betwist wordt is het een feit dat ze per 1 juni in het openbaar vervoer verplicht zijn. Het valt of staat met het juiste gebruik, zegt Bianca, en als je er nog een filter in doet dan heb je echt een goed mondkapje.

Dank je wel Bianca, Marnix, Amy en Quinn! En ik weet niet wat jullie er van vinden, maar ik vind ze eigenlijk best leuk staan!