Wereldwinkel in Corona tijd

Oog voor elkaar, met in Corona tijd de nadruk op bewoners van Stichtste Vecht die de samenleving en de anderhalvemeter economie draaiend houden. Ik zie in deze tijd zo veel mensen die iets voor een ander willen betekenen, dat doet me goed en daarom vind ik het leuk om mijn waardering voor deze mensen te delen. Aardig zijn, niet omdat het moet maar omdat het kan. Daarom op bezoek bij de Breukelse Wereldwinkel. Nou woon ik al bijna 20 jaar in dit mooie dorp en toch was ik er nog nooit binnen geweest. Beter laat dan nooit zullen we maar zeggen…

5 enthousiaste dames, geholpen door nog ongeveer 20 vrijwilligers, runnen deze winkel. Jammer dat je er niet eerder was, vertellen ze, vanochtend stond de hele tafel buiten nog vol met allerlei mooie objecten van scrap metaal, ja die vliegen als warme broodjes over de toonbank. Esther, Marga en Annelies verzorgen de non food afdeling en dan moet je, naast die mooie figuren van scrap, denken aan handgemaakte potten en schalen, shawls, kaarten, boeddha’s, dromenvangers, sieraden, hebbedingetjes, tassen en natuurlijk wierook.

Ellen en Annie zijn verantwoordelijk voor de food afdeling met producten als fairetrade koffie, chocolade en thee. Maar ook voor duurzame lokale producten, zoals de sappen, walnotenolie en voorjaarshoning van Ridder hofstad Gunterstein. Dat klinkt wel heel erg lekker trouwens.

Als je in deze winkel iets leuks koopt, dan weet je zeker dat de makers, die allemaal uit derdewereldlanden komen, een faire prijs krijgen. De shawls bijvoorbeeld worden in Nepal en Thailand gemaakt (Sjaal met een Verhaal). 80 vrouwen en hun gezinnen zijn op deze manier verzekerd van een eerlijk inkomen. Dat geeft toch een goed gevoel als je een cadeautje koopt. 

Iedere maand zijn er nieuwe producten, maar sommige producten zijn klassieke blijvertjes. Zoals bijvoorbeeld de favoriet van Esther, de dromenvanger. Hang het boven je bed, het zorgt ervoor dat je mooie dromen blijven en je slechte dromen door het ochtendgloren verjaagd worden. Je vindt ze in allerlei vormen en maten.

De wereldwinkel is al sinds de jaren 60 een bekend fenomeen in ons land. Nooit geweten dat de eerste winkel hier in Breukelen stond. In de loop der jaren is er wel een hoop veranderd. Vroeger kreeg je er een beetje een geitenwollensokkengevoel bij, maar tegenwoordig staat het vol met moderne en hippe spullen. Er wordt ingekocht bij geselecteerde en gecertificeerde producenten. Zo weet je zeker dat het geld op juiste plaats terecht komt, namelijk bij de lokale bevolking, die de producten met hun eigen handen maken. Verder wordt een gedeelte van de verkoopprijs gereserveerd voor algemene hulp, zodat behalve de makers, nog meer mensen een beter leven krijgen. En dat allemaal door de inzet van deze vrijwilligers. Hoe mooi is dat?

Je vindt de Wereldwinkel in het monumentale Brandspuithuis op het Kerkplein in Breukelen en natuurlijk op Facebook.

Als jullie iemand kennen die het ook verdiend om eens in het zonnetje gezet te worden, laat het me weten! 

Instagram paula.zimmerman

Facebook paula zimmerman