Hoe je hooikoortsklachten kunt onderscheiden van coronaklachten

Voor hooikoortspatiënten is deze tijd van het jaar niet ideaal. Door de pollen in de lucht ondervinden ze allerlei klachten. Een aantal van die klachten lijken erg op coronaklachten. Hoe kun je die klachten dus eigenlijk onderscheiden? 

Dit jaar zijn er ook nog eens meer pollen in de lucht. Zorgt dat ook voor meer klachten? “Ja, mensen met hooikoorts hebben meer klachten als er veel pollen in de lucht zijn,” licht apotheker Janet Kroon toe. “De irritatie komt door die pollen, door het stuifmeel in de lucht.” De slijmvliezen zwellen vervolgens wat op. Dat zorgt dan weer voor klachten als een loopneus, jeuk in de ogen en jeuk aan de neus. “Dat zijn typische hooikoortsklachten.”

Kroon legt uit wat je het best tegen die klachten kunt doen. “Je kunt het best in de gaten houden wanneer er veel pollen in de lucht zijn, door bijvoorbeeld te kijken op internet, en op die momenten niet naar buiten gaan,' zegt Kroon. Verder is medicatie van belang om het onder controle te houden. Volgens Kroon worden veel mensen door die medicatie klachtenvrij. 

 

Klachten van hooikoorts lijken in zekere mate op die van het coronavirus. Kroon zegt dat ze al van mensen heeft gehoord dat zij zich nu bezwaard voelen als ze moeten niezen of snotteren in het openbaar. “Mensen vinden het niet fijn om te niezen in het openbaar, omdat ze dan verdacht worden van corona. Daarom is het klachtenvrij houden van je hooikoorts erg belangrijk.” De hooikoortsklachten zijn daarnaast nog prima te onderscheiden van coronaklachten. “Bij hooikoorts heb je geen koorts, ook al zegt het woord het wel.” Bij koorts is je lichaamstemperatuur 38 graden of hoger, zoals vaak het geval bij corona. Bij hooikoorts heb je juist last van de eerder genoemde jeukende ogen en een jeukende neus. Daarnaast weet je als hooikoortspatiënt vaak wanneer het inderdaad hooikoortsklachten zijn. “Neem bij twijfel contact op met je huisarts.”