RTV Stichtse Vecht

Supyoga: Yoga met een extra dimensie

Je hebt ze vast weleens gezien, mensen die op een board staan en aan het peddelen zijn. Suppen, heet dat. Cathy Samé Lottin voegt daar nog een extra dimensie aan toe door suppen te combineren met yoga. 

Al vrijwel haar hele leven houdt Cathy van het water. Zo zegt ze zelf dat ze als kind al een waterrat was. Cathy woonde dan ook tien jaar met veel plezier in Zandvoort, maar genoot eigenlijk alleen van de zee door ernaar te kijken. Dit veranderde toen ze in 2014 in aanraking kwam met suppen. Toen was ze verkocht. Of het nou weer of geen weer was, Cathy ging gewoon lekker de zee in om te suppen. Maar waarom nou de combinatie met yoga? “Ik geef al vijftien jaar yoga- en pilateslessen in mijn oefentherapiepraktijk.” zegt ze. Er ging een wereld voor Cathy open toen ze yoga-oefeningen op een supboard begon te doen. Echter was de Noordzee niet de makkelijkste plek om supyoga te beoefenen.

Een week voor de lockdown was Cathy weer begonnen met het opbouwen van haar praktijk, na twee roerige jaren. Cathy is inmiddels namelijk twee jaar schoon van borstkanker. Of ze het ging overleven wist ze niet, maar ze staat er. En supyoga staat daarbij symbool voor hoe ze in het leven staat: door vrolijk te zijn, haar balans steeds te hervinden en door vooral door te gaan met en in de flow. Precies zoals ze uitstraalt. 
Uiteraard was het door de lockdown niet mogelijk om fysieke yogales te geven. Vandaar dat Cathy begon met het geven van online les. Dit viel de mensen van Jachthaven de Eerste Aanleg op, en die benaderden Cathy of ze supyoga zou willen geven. Zo is het balletje gaan rollen en inmiddels worden Cathy’s lessen goed opgepikt. 

“Omdat je de elementen van de natuur erbij hebt, ga je gewoon net even een laagje dieper.” antwoordt Cathy op de vraag over de mentale en fysieke voordelen van supyoga. Cathy merkt dat de omstandigheden op het moment van het interview ideaal zijn voor ontspanning. Het is heerlijk weer, zo’n dertig graden, en de zon schijnt. “Dan hoef je verder helemaal niet meer zo veel te doen.” In een yogazaal moet je mensen echt meenemen, hier gebeurt dat vanzelf. Dan kun je net even iets meer de diepte in, zo zegt Cathy. “Naast dat het ontspannen is, is het ook heel fijn. Dan heb je ook dat speelse element, dat geeft net dat beetje extra. En we hebben natuurlijk een prachtige omgeving.” 

Yoga op het water verschilt trouwens best wat van yoga op het land. “De oefeningen die je op een mat doet zijn redelijk makkelijk,” vertelt Cathy. “Je begint met zo veel mogelijk steunvlakken en langzaam bouw je het op.” Op een yogamat begin je juist vaak staand of op één been. Als je de eerste keer op een supboard staat is dit alleen te moeilijk. “Daarnaast heb je de elementen van het weer, en als er bootjes langskomen. Je moet op zóveel meer dingen letten.” In een zaal met een matje is het juist veel rustiger. 

Cathy heeft een grote passie voor mindfulness. Dit is eigenlijk ontstaan toen ze jaren geleden RSI kreeg, waardoor ze een hele tijd niet meer kon schrijven. Een oefentherapeut heeft haar toen verteld dat ze op haar ademhaling moest letten. Cathy was hier eerst wat cynisch over, maar dat veranderde. “Er ging een wereld voor me open.” vertelt ze. Cathy deed al haar hele leven aan ballet op dat moment, maar niemand had haar toen iets verteld over ademhaling. “Terwijl.. ademhaling en bewegen horen gewoon bij elkaar.” Uiteindelijk is ze hierdoor zelf een opleiding tot oefentherapeut gaan doen. 

 Soms noemt Cathy haar lessen geen supyoga, maar een clinic of bootcamp. “Dan merk je dat er toch wat vaker mannen op afkomen.” Cathy merkt namelijk dat yoga soms als wat zweveriger wordt gezien. Er zijn tijdens deze les alleen maar vrouwen. “Mannen zijn misschien toch sneller bang om een flater te slaan.” redeneert Cathy. Daarnaast denkt Cathy dat mannen yoga associëren met lenigheid, terwijl mannen over het algemeen wat stijver zijn. “Ik denk dat de drempel wat hoger ligt, vooral als ik het als supyoga verkoop.” Door het dus een andere naam te geven, zoals een bootcamp, wordt die drempel wellicht wat verlaagd. Tegen de mannen die de drempel te hoog vinden, zou Cathy willen zeggen dat het erg meevalt. “Ik speel heel erg in op de groep en wat mensen kunnen.” zegt ze. “Als een beginner met een gevorderde meedoet is het ook prima, want iedereen is bezig met zijn eigen balans.” Op een plank heb je helemaal geen tijd om op elkaar te letten, zoals je in een zaal misschien wel zou doen. Daarnaast houdt Cathy het graag luchtig en een beetje speels. “Het is vooral voor de fun.” En haar volgende doel? Suptherapie. “Ik ben getraind om mensen met klachten te begeleiden, dus dit wil ik uitdiepen. Dus misschien ook een stukje revalidatie of angsten overwinnen.”