Siem van Vliet toont talent met perfecte score in Kart4Fun!

Drie overwinningen én de poleposition: karter Siem van Vliet kende een perfect weekeinde tijdens de eerste ronde van het Kart4Fun-kampioenschap. Het betekende de eerste dagzege in de Rotax Max Junioren-klasse voor het twaalfjarige talent uit Maarssen. Hij blikte dan ook met een lach terug op zijn sprankelende prestaties op circuit De Landsard in Eindhoven. (Foto Bas Kaligis/RaceXpress.nl)

“Ik had niet echt verwacht dat ik zo snel zou zijn”, zei Siem na afloop van de races. “Maar mijn monteur zei dat ik het kon. Dus ik deed gewoon mijn best.” Zijn snelheid was ook geen verrassing meer. “In de eerste vrije training reed ik al wel de tweede tijd. En in de tweede vrije training had ik nieuwe banden op mijn kart en toen reed ik de snelste tijd.” 

Dat was goed nieuws voor de kwalificatie, want zijn snelle trainingstijden betekenden dat de kart een topafstelling had én dat Siem zelf snel was. “De kwalificatie ging beter dan verwacht. Met vijftiende seconde voorsprong op de nummer twee pakte ik de poleposition.” En dus mocht hij op de eerste plek starten in de eerste race.  

Daarin had hij wel met wat tegenstand te maken. Zo werd hij in eerste instantie door een concurrent ingehaald. Maar Siem slaagde erin de koppositie te heroveren. Daarna jakkerde hij pijlsnel naar de zege op de Brabantse omloop: eerste overwinning in de pocket! “Het ging wel goed, maar de tweede race ging beter”, zei Siem. 

Want niet alleen won hij die ook, hij slaagde erin een marge te pakken van maar liefst acht seconden op de nummer twee. En dat op een droge baan. Een dergelijke grote voorsprong zie je normaal gesproken alleen in regenraces in het karten. Het zei iets over de dominante snelheid die Siem in Eindhoven had.

Daarna, en dat verbaasde niemand meer, won de talentvolle Utrechter ook de derde race. Zijn eerste dagoverwinning bij de Rotax Max Junioren was daarmee een feit. “En het is mijn derde overwinning op een buitenbaan”, vulde Siem trots aan. 

Inmiddels kart hij al vijf jaar. In al die jaren leerde hij het nodige en dat kwam in Eindhoven op sublieme wijze tevoorschijn. En dat omdat twee vriendjes van Siem jaren geleden besloten om te gaan karten. “Dat kwam doordat Max in de Formule 1 kwam.” 

Hij ging met zijn vrienden mee en maakte zijn eerste meters op de indoorbaan van de Kartfabrique in Utrecht. Drie jaar deed hij dat, kreeg er les. Siem: “Uiteindelijk werkte het niet meer. Ik moest een stap maken. Ik kreeg toen een kart van mijn vader. Een vriend van me ging in de RK1-klasse rijden in het NK en toen ben ik dat ook gaan doen.” 

Sindsdien rijdt hij zijn wedstrijden op buitenbanen. Dat vindt hij nog leuker dan binnen rijden. Wat hij zo leuk vindt aan karten laat zich min of meer raden. “De snelheid in de bochten en het gevoel als je iemand inhaalt is heel fijn. Dan denk je: yes, het is gelukt! Als je goed hebt gepresteerd ben je blij.” En blij was-ie in Eindhoven. Wie weet lukt het Siem zijn huzarenstukje op De Landsard te herhalen tijdens de tweede ronde van het Kart4Fun-kampioenschap. “Dat hoop ik wel!” 

Siem bedankt zijn vader en zijn team, zijn trainingsmaatje Jens Treur en zijn vader Jan Treur, Wim die hem bij het NK zo goed heeft geholpen, en natuurlijk zijn moeder en opa en oma. 

Siem van Vliet wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Van Buuren.