Regionieuws: Ruim 3000 auto’s minder op straat in provincie Utrecht

Ruim 3000 auto’s minder op straat in de provincie Utrecht, dat is één van de resultaten van 25 jaar Greenwheels. Het autodeelbedrijf werd een kwart eeuw geleden opgericht om steden leefbaarder te maken door een meer efficiënt gebruik van de auto. Inmiddels zijn er bijna 2700 deelauto’s in gebruik in Nederland, 387 daarvan staan in de provincie Utrecht.

Greenwheels deelauto’s zorgen al 25 jaar voor meer leefbare steden

* 957.675 kilometers werden in provincie Utrecht afgelegd
* 387 Greenwheels auto’s in de provincie Utrecht
* Elke deelauto van het bedrijf wordt door gemiddeld 24 mensen gebruikt
* Op jaarbasis rijdt een Greenwheels gebruiker 1.947 kilometer minder dan voorheen
* Per klant levert dat een besparing van 345 kg minder CO₂ uitstoot op.

In elke buurt waar een Greenwheels auto geplaatst wordt, verdwijnen 11 auto’s van straat. In de provincie Utrecht betekent dat dus 3146 auto’s die van straat zijn verdwenen en ruimte maken voor andere zaken. De deelauto’s die Utrechtse bedrijven exclusief gebruiken zijn daarbij niet meegeteld. Dat was dan ook het doel van Greenwheels toen het bedrijf 25 jaar geleden in Rotterdam werd opgericht: steden leefbaarder maken doordat auto’s efficiënter gebruikt worden. Vrijwel niemand gebruikt zijn auto tenslotte de hele dag door, de meeste exemplaren staan een groot deel van de dag stil.

Glashelder effect
In 25 jaar groeide Greenwheels van drie auto’s naar 2700 auto’s in Nederland. Het bedrijf is actief in 155 Nederlandse gemeenten, de bekende auto’s staan ook op de meeste stations van NS en de vraag naar deelauto’s blijft stijgen, zowel particulier als zakelijk. Daarnaast werd het effect van minder auto’s tijdens de lockdown glashelder, volgens directeur Andrew Berkhout: “Mensen hebben kunnen ervaren hoe prettig het is als er minder auto’s rondrijden. Wij zetten dus onverminderd de rol voort die we tot nu toe gespeeld hebben: meedenken over de mobiliteit van de toekomst. Onze ambitie is om Greenwheels uiteindelijk voor iedereen geschikt te maken. We willen voorop blijven lopen en met nog meer gemeenten in Noord-Holland meedenken over de dorpen en steden van de toekomst. Ook streven we naar steeds meer elektrische auto’s op straat. We zien nu al een verminderde CO₂ uitstoot dankzij Greenwheels met benzine auto’s, het zou natuurlijk fantastisch zijn als we al onze auto’s uitstootvrij kunnen laten rijden.’’

Een auto voor iedereen
Het gebruik van een deelauto is eenvoudig, iedereen met een rijbewijs of een ov-chipkaart kan gebruik maken van een Greenwheels auto. Je reserveert een auto uit de buurt met de app, waarmee je de auto ook kunt openen. Als je de auto weer terugzet, is hij weer beschikbaar voor iemand anders. De auto’s staan op een vaste gereserveerde plek, herkenbaar aan een autodeelbord, zoeken is dus niet nodig. Een systeem dat door 84% van de Greenwheels gebruikers gewaardeerd wordt. Is de auto in gebruik, dan is er in de meeste gevallen nog een andere Greenwheels auto beschikbaar. Zo heeft een Greenwheels gebruiker de beschikking over een wagenpark dat bestaat uit verschillende soorten auto’s, van stadsauto’s tot bestelbusjes.  


Meer nieuws