Maarssenbroekse directeur van stichting It’s My Child geeft magazine “Veerkracht” uit

Maarssenbroekse directeur van stichting It’s My Child geeft magazine “Veerkracht” uit

In augustus 2015 vluchtte Soha Shat met haar 4 kinderen vanuit Palestina naar Nederland en vroeg asiel aan. In mei 2016 kreeg het gezin een status en werden ze trotse inwoners van Maarssenbroek. Na verschillende werkzaamheden als vrijwilligster begon Soha in 2017 met haar eigen stichting ‘It’s My Child’. Deze stichting motiveert, stimuleert en begeleidt ouders om hun ouderlijke rol te herpakken en in te vullen. In januari 2021 is de eerste editie van de magazine van It's My Child ”Veerkracht” geboren. (Foto: het eerste exemplaar is overhandigd aan de wethouder van onderwijs gemeente Utrecht, Anke Klein.)

Veel ouders ondervinden genoeg uitdagingen tijdens het opvoeden van hun kinderen, het is immers de meest moeilijke taak die er bestaat. Ouders verliezen af en toe hun zelfvertrouwen in hoe ze hun kind het beste kunnen ondersteunen. Soms worstelen ouders met de relatie tot hun kind, denk hierbij vooral aan nieuwkomerouders die met hun eigen normen, waarden perspectief en opleiding komen en wat niet per se altijd past bij hun nieuwe omgeving. 

'Veerkracht, een beter woord had niet kunnen worden gekozen als de titel van het tijdschrift van ‘It’s My Child’. Het woord verwijst naar het proces van zich positieve aanpassing tijdens confrontaties met aanzienlijke stress en het overwinnen van grote uitdagingen, tegenslagen en ontberingen. Traditioneel wordt veerkracht geassocieerd met de elasticiteit van objecten of hun vermogen om 'terug te springen’ naar hun oorspronkelijke vorm. Meer recentelijk wordt het veerkrachtvermogen van de mens echter bepaald door "vooruit te springen" om een onzekere toekomst tegemoet te treden.

Veerkracht, het blad, is een verhalenbundel van nieuwkomersfamilies in Nederland. Hoewel elk verhaal uniek is, zijn er ook enkele gemeenschappelijke ingrediënten: de sterke, liefdevolle band tussen ouders en kinderen, de moed en strijd die inherent zijn aan het opbouwen van een leven in een nieuwe context met de toegevoegde moeilijkheden van de Covid-19 pandemie, en de wilskracht om trouw te blijven aan jezelf en tegelijkertijd openstaan om inspiratie te geven en te ontvangen.

De omstandigheden van de Covid-19-pandemie dwingen de globale samenleving om te doen wat nodig is om vooruit te springen. De verhalen gebundeld in dit tijdschrift, zijn op zijn minst een geweldige verzameling voorbeelden van veerkracht, van omgaan met onzekere en stressvolle tijden. Maar ze kunnen ook een eye-opener zijn, die lezers in staat stellen Nederland vanuit een ander gezichtspunt te bekijken en die een kijkje geven in het leven van gezinnen die zich hier net gaan vestigen. De verhalen kunnen ook gespreksstarters zijn over de Nederlandse samenleving en de rol en impact van individuen en instellingen (d.w.z. scholen, vluchtelingencentra, hulporganisaties) in deze samenleving. “Ik zou het blad van harte aanbevelen bij gemeenten, universiteiten, scholen en andere organisaties die zich met maatschappelijke vraagstukken bezig houden” zei Asli een bestuurslid bij It’s my Child maar ook een docent bij hogeschool Utrecht. 

Afgelopen vrijdag was de lancering van het tijdschrift, het eerste exemplaar is overhandigd aan de wethouder van onderwijs gemeente Utrecht, Anke Klein. Het concept van It’s My Child is destijds als pilot begonnen en omarmd door Douwe Brouwer van de Ithakaschool in Utrecht en wordt ook financieel gesteund door de gemeente.