Voorbereidingen Tweede Kamerverkiezingen in volle gang

In Stichtse Vecht zijn de voorbereidingen voor de Tweede Kamerverkiezingen in volle gang. Er zijn verschillende maatregelen getroffen om de verkiezingen veilig te laten verlopen. Dit vanwege de coronapandamie. (Archieffoto RTV Stichtse Vecht).

Kiezer van 70 jaar of ouder
Speciale aandacht in de communicatie is er voor inwoners van 70 jaar of ouder. Zij kunnen bij deze verkiezingen ook per brief stemmen. Naast hun stempas ontvangen zij een tweede envelop met documenten die nodig zijn om per brief te stemmen. Hier zit een duidelijke uitleg bij. Naast het stemmen per brief kunnen zij ook zelf stemmen in een stemlokaal of iemand machtigen.

In de VAR komt een verkiezingsspecial waarin ook uitgelegd staat hoe inwoners van 70 jaar of ouder per brief kunnen stemmen. Daarnaast staat de uitleg over het briefstemmen op de website en communiceren wij hierover via onze social media kanalen.

De briefstem kan worden ingeleverd bij één van de afgiftepunten of per post worden opgestuurd. De locaties van de afgiftepunten zijn:

-  Gemeentekantoor, Endelhovenlaan 1 Maarssen
-  Gemeentehuis Boom en Bosch, Markt 13 Breukelen
-  Afvalscheidingsstation, Rijksstraatweg 184 Loenen aan de Vecht

Mindervalide
Het is belangrijk dat ook mindervaliden hun stem op de verschillende stemlocaties kunnen uitbrengen. Toegankelijkheid van onze stemlocaties voor mindervaliden is daarom belangrijk. In overleg met het Platform Gehandicapten Stichtse Vecht kijken we hoe en waar we de toegankelijkheid nog kunnen verbeteren.

Drive-thru
De voorbereidingen voor het inrichten van het drive-thru stembureau zijn inmiddels ook in volle gang. Deze zal worden geplaatst op het parkeerterrein bij het Van der Valk hotel in Breukelen: een centrale locatie die per auto vanuit alle windrichtingen van onze gemeente binnen ongeveer 20 minuten reistijd te bereiken is. Hier zal een ruime tent worden neergezet waar meerdere automobilisten tegelijk kunnen stemmen. Ook zal er ruimte zijn voor niet-automobilisten om er hun stem te kunnen uitbrengen, zoals bijvoorbeeld fietsers, wandelaars of mensen met een scootmobiel. Er worden meerdere maatregelen genomen om de veiligheid te kunnen garanderen, zowel wat betreft volksgezondheid (coronavirus) als ‘crowd control’ en verkeersveiligheid.