RTV Stichtse Vecht

Graven oud KNIL-militairen krijgen bijzondere status - eerbetoon aan Molukse gemeenschap

Het is dit jaar 70 jaar geleden dat de eerste Molukse oud-militairen van het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL) met hun gezinnen naar Nederland kwamen. Door een breed aangenomen motie - ingediend door Lokaal Liberaal - krijgen de graven van oud KNIL-militairen in Stichtse Vecht een bijzondere status. Het college van B&W stemde daarmee in.

Dat de Molukkers al 70 jaar in Nederland zijn, was voor burgemeesters van elf gemeenten met een grote Molukse gemeenschap aanleiding in een open brief de regering op te roepen "te erkennen dat de wijze van ontvangst en opvang destijds in Nederland onwaardig is geweest". Burgemeester Ap Reinders was één van deze burgemeesters. Stichtse Vecht (met name Breukelen en Maarssen) kent van oudsher een belangrijke Molukse populatie.

De raad stemde in meerderheid voor de door Lokaal Liberaal ingediende motie. De PVV stemde tegen vanwege persoonlijke motieven van fractieleider Ubaghs. Door het aannemen van de motie krijgen de graven van oud KNIL-militairen in Stichtse Vecht een bijzondere status. Dat betekent dat grafrechten niet hoeven te worden verlengd, graven niet geruimd worden en onderhoud voortaan op kosten van de gemeente zal plaatsvinden.