GGD en huisartsen trekken samen op bij vaccineren in regio Utrecht

Huisartsen en GGD’en hebben de taak om verschillende doelgroepen tegen COVID-19 te vaccineren. In de regio Utrecht trekken de GGD en huisartsen samen op bij het vaccineren. Zo is er in de vaccinatielocatie in Breukelen speciale priklijnen voor huisartsen beschikbaar.

“Voor veel huisartsen in de regio Utrecht is het een hele uitdaging om COVID-19 vaccinaties te kunnen uitvoeren naast de reguliere zorgverlening,” vertelt Esther van Osselen, huisarts en LHV-bestuurder van de huisartsen in onze regio. Jaap Donker, directeur Publieke Gezondheid GGDrU: “Waar nodig, stellen we priklijnen op verschillende GGDrU-vaccinatielocaties in de regio beschikbaar voor huisartsen. Want we hebben samen maar 1 doel; zo snel mogelijk op een veilige manier, zoveel mogelijk inwoners vaccineren. Met o.a. de LHV kring Midden-Nederland en de regionale huisartsenorganisaties schakelen we intensief voor onze regio. Wij hebben de faciliteiten, maar helaas nog onvoldoende vaccin om maximaal te vaccineren. Met ons team kijken we hoe we onze huisartsen zo goed mogelijk kunnen helpen en vice versa. Eén team, één missie!”

“Wij zijn blij met het aanbod van GGD regio Utrecht,” vertelt Esther. “De huisartsen in de regio Utrecht vaccineren soms op hun eigen praktijk. Met de norm van 1,5 meter afstand en een kwartier wachttijd na de prik, hebben veel huisartsen zelf onvoldoende ruimte om grote groepen te vaccineren. Daarom zijn veel praktijken uitgeweken naar sportzalen of kerkgebouwen. Op dit moment wachten we op een nieuw vaccinatiebeleid van de minister van VWS. Duidelijk is wel dat we als huisartsen en GGD samen willen optrekken, om zo snel mogelijk en zo veel mogelijk mensen te vaccineren. Soms zullen huisartsen zij aan zij werken met de GGD op de grote priklocaties. Soms zullen we samen met gemeenten proberen de huisartsen te helpen aan passende alternatieve locaties. We doen er alles aan om de vaccinatiecampagne zo soepel mogelijk te laten verlopen, en hanteerbaar te houden voor huisartsenpraktijken die ook de patiëntenzorg in de lucht moeten houden.’’

In plaatsen en locaties in de regio zijn priklijnen speciaal voor huisartsen beschikbaar waaronder de nieuw geopende locatie in Breukelen (Expo Houten - Jaarbeurs Utrecht - Veenendaal - Driebergen - Breukelen - Zeist - Nieuwegein)

Wie vaccineert wie
Op basis van het advies van de Gezondheidsraad en het besluit van VWS over het niet meer gebruiken van AstraZeneca voor mensen onder de 60 jaar, vaccineren de huisartsen nu mensen van 60 tot en met 64 jaar, mensen met syndroom van Down van 60 jaar en ouder, mensen met morbide obesitas van 60 jaar en ouder, en niet-mobiele thuiswonende 60+ers met AstraZeneca. Huisartsen in de regio Utrecht hebben maar voor een deel van deze doelgroepen vaccins ontvangen. De GGD’en vaccineren 65 plussers, in volgorde van oud naar jong. Op dit moment kunnen inwoners geboren in, of voor 1951, online een afspraak maken bij de GGD. Dit kan zonder uitnodiging.

Het ministerie van VWS beslist wie wanneer, door wie wordt gevaccineerd en met welk vaccin.