Mooi Stichtse Vecht: 'Pittoresk Maarssen en Buitenplaats Doornburgh'

Pittoresk Maarssen en een prachtig stukje landgoed met bijbehorend park: Buitenplaats Doornburgh

De sneeuw van gisteren, zaterdag 11 februari, zorgde voor mooie foto momenten. Maarssen is rijk bedeeld met zijn rivier de Vecht en de vele buitenplaatsen. Een daarvan is de aan de Vecht gelegen 17e-eeuwse Buitenplaats Doornburgh. Het huis is tezamen met onder meer het eromheen gelegen park, de toegangshekken, een timmermanswoning, een koetshuis en een ijskelder erkend als rijksmonument.

Sinds 1957 is Doornburgh in bezit van Kanunnikessen van het Heilig Graf. Deze lieten in 1964 een door Jan de Jong ontworpen nieuw kloostercomplex, de Priorij Emmaus, bouwen dat in 1966 werd ingewijd. Sindsdien is het landhuis in gebruik als "gastenhuis" van de priorij. In 2013 werd het nieuwe kloostercomplex voorgedragen als rijksmonument in het kader van diverse belangrijk geachte werken uit de Wederopbouw.

Omdat het aantal zusters sterk is afgenomen werd het voortzetten van klooster onmogelijk.
Daarom is het mooie landgoed in januari 2016 verkocht aan een vastgoedbedrijf en zal het klooster gesloten worden.

Er wordt over gesproken om van de Priorij een soort museum te maken en het buitenhuis Doornburgh zou gedeeltelijk omgebouwd worden tot een beschermd wonen voor ouderen. Maar een definitieve bestemming is nog bekend.

Het is een schitterend stukje landgoed en ik kan zeker aanraden om door het park te lopen voordat het misschien in de toekomst niet meer mogelijk is.