Cameratoezicht bij stationsgebied in Breukelen

Rond het stationsgebied in Breukelen worden na de zomer camera’s geplaatst. Dat hebben B&W van Stichtse Vecht besloten. De camera’s zijn onderdeel van een brede aanpak van NS, Prorail, provincie Utrecht en gemeente Stichtse Vecht gezamenlijk om de openbare ruimte van het stationsgebied beter in te richten, het veiligheidsgevoel te verbeteren en criminaliteit te voorkomen.

Breukelen is een belangrijk treinknooppunt voor forenzen en ’s avonds voor mensen die grote publieksevenementen bezoeken in Amsterdam. Het station zelf is onbemand. Met slechts één horeca-inrichting op het stationsplein is er weinig toezicht op de parkeerterreinen. Er is sprake van auto-inbraken en fietsendiefstallen op het stationsplein.

In de afgelopen jaren is er al veel gedaan aan het verbeteren van veiligheidssituatie. In 2015 zijn bij wijze van pilot al drie camera’s geplaatst, om de auto-inbraken en fietsendiefstallen te laten afnemen. Die camera’s hebben hun effectiviteit bewezen: van 21 autokraken naar één autokraak in de periode met camera’s. Na deze periode zijn de auto-inbraken weer fors toegenomen naar 36 in acht maanden tijd.

De afgelopen jaren zijn daarnaast flyers uitgedeeld, is het politietoezicht geïntensiveerd, is gewaarschuwd via tekstkarren en via (social) media. De provincie heeft gezorgd voor betere zichtlijnen door bomen en struiken te verwijderen. Deze maatregelen hebben uiteindelijk niet kunnen zorgen voor een structurele afname in het aantal auto-inbraken. Permanent cameratoezicht lijkt als aanvulling de meest effectieve mogelijkheid om de auto-inbraken laag te houden.