Ouderen vragen aandacht voor gevaarlijke oversteek Maarssenbroek

De bewoners van het seniorencomplex 'De Oudenaar' aan de Duivenkamp in Maarssenbroek, hebben moeite met een oversteekplaats op hun route van het complex naar Bison Shopping Center. Zij vroegen de gemeente Stichtse Vecht maatregelen te treffen: 'De aanleg van een zebrapad op deze lokatie zou al een stuk veiligheid kunnen brengen,' aldus één van de bewoners. Volgens de gemeente is dit niet realiseerbaar. Andere maatregelen zal de gemeente op korte termijn treffen.

Veel van de bewoners van 'De Oudenaar' zijn de 80, sommige de 90 al gepasseerd en zijn niet allemaal meer zo goed ter been. Er wordt gebruik gemaakt van rollators, rolstoelen en scootmobielen. De dagelijkse boodschappen worden in het nabijgelegen winkelcentrum Bison Shopping Center gedaan.

Om daar te komen moeten bewoners vanaf het voetpad een fietspad oversteken. Van verschillende kanten komt het verkeer en voor de bewoners van 'De Oudenaar' is de snelheid van het opvolgende verkeer niet altijd meer zo goed te volgen: 'Voor de ouderen een groot risico, zij kunnen immers niet zo snel meer reageren en missen vaak ook goede situational awareness. De aanleg van een zebrapad op deze lokatie zou al een stuk veiligheid kunnen brengen. Mogelijk aangevuld met waarschuwingsborden. Het ontbreken van een zebrapad verhoogt de kans op ongelukken ten zeerste,' aldus één van de bewoners. 

Een woordvoerder van de gemeente Stichtse Vecht laat weten: 'Naar aanleiding van een eerder gemaakte melding over dit punt, is door ons bekeken wat wij hier het beste zouden kunnen doen. Een zebra, waarnaar wordt gevraagd, is hier helaas niet mogelijk (30 km zone op fietspaden) en ook niet wenselijk, omdat dat vooral een schijnveiligheid met zich meebrengt. Wel zullen wij de oversteek voor de voetgangers beter accentueren met behulp van zogenaarmde kanalisatiestrepen en zal op het bruggetje een waarschuwingsbord worden geplaatst, dat wijst op de voetgangersoversteek net voorbij de bocht.'