Kunstwerken ter gelegenheid van de schone Vecht

Waterschap Amstel, Gooi en Vecht is de Gemeente Stichtse Vecht en de inwoners dankbaar voor hun medewerking en geduld en schenkt daarom aan de de kernen Maarssen en Loenen aan de Vecht een kunstwerk.

de afgelopen vier jaar zijn er veel voorwerpen uit de Vecht opgebaggerd, die iets vertellen over de historie van de Vecht. Variërend van archeologische vondsten, asbest, bommen en granaten tot puin. Het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht schreef een prijsvraag uit voor het ontwerpen van een kunstwerk. Kinderen van de Regenboogschool te Breukelen, die langs de Vecht wonen, hadden al eerder een voorontwerp gemaakt. Kunstenaars konden hun ideeën indienen. Een selectiecommissie heeft de kunstwerken gekozen.

Voor Maarssen viel de keuze op 'De Gestalten'. Dit is een kunstwerk gemaakt door Lolke van der Bij en Marianne van Dedem Henstra. Het twee meter hoge roestvrij stalen werk staat in een parkje langs de Vecht aan de Binnenweg.

Zaterdag 14 maart werden 'De Gestalten' onthuld door Pieter Kruiswijk van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht en wethouder Pieter de Groene. Kruiswijk is verheugd de werkzaamheden af te kunnen sluiten. 'Wij heben de Vecht schoon gemaakt, jullie moeten hem schoon houden', aldus Kruiswijk. Ook Loenen kreeg een kunstwerk van de hand van Lolke van der Bij en Marianne van Dedem Henstra: ‘De Spiegelvis'. Wie niet niet in de gelegenheid is om naar Loenen te gaan, kan een kleine uitvoering van dit kunstwerk (en van 'De Gestalten') zien in het Regionaal Historich Centrum in Breukelen.

Lolke van der Bij koos in plaats van - zoals oorspronkelijk het plan was- materialen die uit de Vecht zijn opgevist, voor roestvrij staal. 'De reflexie van dit materiaal staat voor de weerspiegeling van schoonwater', aldus de kunstenaar. 'Het kunstwerk staat voor vier wachters die kijken of de mensen de Vecht schoon houden.'