RTV Stichtse Vecht

Project Brugstraat afgerond

Het project Brugstraat met een pakket aan maatregelen om het centrum van Breukelen verkeersveiliger en aantrekkelijker te maken is afgerond. De feestelijke afronding van de aanpak Brugstraat vindt zaterdag 18 april plaats.

Op 3 april is de herinrichting van de Brugstraat, Dannestraat (het gedeelte tussen de Danne en de Kerkbrink) en Herenstraat (alleen de ‘kop van de Kerkbrink) afgerond. De nieuwe inrichting is volgens het “Shared Space” -beginsel. Daarin horen geen paaltjes, het is één gedeelde ruimte waar alle weggebruikers rekening houden met elkaar.

Bewoners en bezoekers van winkels en horecagelegenheden moeten echter wel veilig in en uit kunnen lopen. Daarvoor wordt direct langs de gevels een denkbeeldige strook ingericht waar niet gelopen, gefietst of gereden kan worden. Op deze strook, met een variabele breedte is ruimte voor het plaatsen van bijvoorbeeld plantenbakken, bankjes, reclame-uitingen, etc. Waar noodzakelijk, bijvoorbeeld bij de monumentale erker in de Brugstraat en ter bescherming van de luifels aan de winkelpanden op de Kerkbrink zijn wel paaltjes ter bescherming worden aangebracht.

Op vijf drukke weekenden op de kruisingen Brugstraat/ Zandpad/ Laan van Gunterstein en Brugstraat/ Dannestraat/ Herenstraat worden verkeersregelaars ingezet.

Voor de brugbediening moeten aan de zijde van het Zandpad nog verkeerslichten worden geplaatst om het verkeer te regelen als de brug geopend is geweest. Om technische redenen is dit pas over enkele maanden mogelijk. Het verkeerslicht aan de westzijde staat voor de brug over de Dannegracht, waardoor de Brugstraat en het 2e gedeelte van de Dannestraat vrij blijft van wachtende auto’s

 Na 1 jaar worden de verkeersmaatregelen geëvalueerd. Dat houdt in dat getoetst wordt of de genomen maatregelen voldoende zijn om de ambities te realiseren voor leefbaarheid, verkeersveiligheid, bereikbaarheid en doorstroming. Dit alles in relatie tot de oplossing van een extra brug over de Vecht. Deze evaluatie zal in mei of juni 2016 kunnen plaatsvinden. Tegelijk vindt er ook een analyse plaats van de kosten en de locatie van een eventuele 2e Vechtburg, zodat er naar aanleiding van de evaluatie direct besluitvorming kan plaatsvinden.