Verslag uit Nepal door Breukelse inwoner Van der Dussen

Daniel van der Dussen uit Breukelen is onlangs afgereisd naar Nepal om daar hulp te bieden aan de plaatselijke bevolking. Via RTV Stichtse Vecht houdt hij geïnteresseerden regelmatig op de hoogte van de ontwikkelingen in het getroffen gebied. Vanochtend om 09:05 Nederlandse tijd is Nepal opnieuw opgeschrikt door een aardbeving waarbij wederom doden zijn te betreuren. Op dat moment was van der Dussen tenten aan het uitdelen in Nepalese dorpen. Van der Dussen en zijn team hulpverleners zijn ongedeerd.

Broer Maik van der Dussen over de huidige situatie van Daniel in Nepal: "'s Nachts verblijft hij in een aardbeving-proof gebouw. Momenteel zijn Daniel en een team hulpverleners samen met de lokale bevolking aardbeving-bestendige huizen aan het bouwen voor gezinnen die hun huis verloren zijn. Daarbij wordt de lokale bevolking geleerd hoe dit in z’n werk gaat, zodat zij zichzelf en anderen kunnen helpen."

Daniel en zijn team hebben ter plaatse een bus gehuurd om rijst, zout, sojaboon olie en dergelijke naar moeilijk bereikbare dorpen te brengen. Eenmaal aangekomen in het dorp Aamare blijken de huizen allemaal teruggebracht te zijn tot een hoopje stenen. Het contrast met de prachtige omgeving is overweldigend. De lokale bevolking is sterk. Een dorpsbewoner vertrouwde Daniel toe: “De wereld denkt dat Nepal kapot is, maar het is slechts een tegenslag. We zullen dit te boven komen, zoals we dat altijd doen.”

Omdat al het voedsel en de zaden zijn bedolven onder de ruïnes van huizen en modderstromen, zullen de dorpen nogmaals bevoorraad moeten worden. Voornamelijk de zaden zijn daarbij belangrijk, want deze moeten snel geplant worden, zodat de dorpen weer zelfvoorzienend kunnen zijn. Maik van der Dussen doet een verslag uit eerste hand: "Op de terugweg werd Daniel’s groep gestopt door dorpsbewoners van het dorp Kiureni. Zij vertelden dat de overheid hun dorp geen voedsel of onderdak biedt omdat zij van een lagere kaste zijn. 150 families in het dorp hebben geen onderdak. De groep hulpverleners zal hier komende week tenten gaan brengen."

Van der Dussen zelf is vandaag aan de dood ontsnapt. Enkele seconden nadat Daniel een gebouw had bezocht en had verlaten, stortte het in als gevolg van schade veroorzaakt door de aadbeving van vanochtend.