Nauwelijks incidenten Oud & Nieuw viering Stichtse Vecht

Nauwelijks incidenten Oud & Nieuw viering Stichtse Vecht

In Stichtse Vecht zijn oudejaarsdag en nieuwjaarsnacht veilig en rustig verlopen. Dat blijkt uit de voorlopige rapportages van de Veiligheidsregio Utrecht en de politie (van 31 december 18.00 uur tot 1 januari 07.00 uur). Er waren in de gemeente nauwelijks incidenten. De schade lijkt vooralsnog beperkt.

Burgemeester Marc Witteman is tevreden over het verloop van oud en nieuw: “Net als de voorgaande jaren verliep de jaarwisseling in onze dorpen en wijken rustig en in goede sfeer, zonder grote incidenten. Dat komt mede door de inzet van onze hulpverleners, gemeentelijke toezichthouders en vrijwilligers, zowel bij de voorbereiding als tijdens de jaarwisseling. Daarnaast wil ik mijn waardering uitspreken naar alle inwoners voor dit mooie begin van 2018.” 

Geen grote incidenten
Het voorlopige beeld van de Veiligheidsregio Utrecht is dat de viering van oud en nieuw beheersbaar was. Er deden zich nauwelijks incidenten voor. Op oudejaarsdag is de brandweer drie keer uitgerukt in Stichtse Vecht. Het ging om twee containerbranden en één relatief kleine buitenbrand. In alle drie de gevallen was de brand snel onder controle. Er zijn bij de gemeente meerdere meldingen gedaan van afval bij afgesloten afvalcontainers. Om vandalisme te voorkomen is dit afval tot oudjaarsavond zoveel mogelijk verwijderd.

De politie bevestigt het beeld dat de jaarwisseling in Stichtse Vecht rustig was. Om te zorgen voor een rustige uitstroom uit de cafés in Maarssen-Dorp waren de medewerkers van de Mobiele Eenheid aanwezig als extra politieagenten. Afgezien van twee aanhoudingen ter plekke (wegens het niet opvolgen van een politiebevel) gingen de cafébezoekers rustig naar huis. Daarnaast is in Maarssen nog één persoon aangehouden voor rijden onder invloed. Verder meldt de politie één woninginbraak in Loenen aan de Vecht en een poging tot inbraak in Fazantenkamp (Maarssenbroek).

Voorbereiding samen met hulpverleners en vrijwilligers
Net als in de afgelopen jaren heeft de gemeente zich goed voorbereid op de jaarwisseling, samen met de politie, de Veiligheidsregio Utrecht en het Openbaar Ministerie. 

Burgemeester Witteman: “We willen schade en overlast zoveel mogelijk beperken, zodat de jaarwisseling voor iedereen een feest is en blijft. Daarbij zijn ook veel vrijwilligers betrokken. Zo hebben we deelnemers van Whatsapp-groepen, buurtsignaleringsteams en bewonerscommissies gevraagd om tijdens de jaarwisseling extra alert te zijn. Mede door die samenwerking met onze veiligheidspartners en vrijwilligers kunnen we terugkijken op een feestelijk en veilig verlopen jaarwisseling in Stichtse Vecht. Deze gezamenlijke aanpak werpt zijn vruchten af.”

Schade
De inventarisatie van de schade aan gemeentelijke eigendommen zoals afvalbakken en speeltoestellen vindt de komende dagen plaats. De herstelwerkzaamheden pakt de gemeente direct op. Burgemeester Witteman: “Waar mogelijk verhalen we de schade op de dader.”

Vuurwerkvrije zones bij kinderboerderijen
Ook dit jaar heeft de gemeente drie vuurwerkvrije zones ingesteld: in Breukelen, Maarssenbroek, Maarssen-Dorp. Het gaat om de kinderboerderijen Otterspoor en Vechtse Hoeve en de Dierenweide in Breukelen. De gemeentelijke handhavers controleerden op het verbod om vuurwerk af te steken bij de kinderboerderijen. Er is geen overtreding geconstateerd.