RTV Stichtse Vecht

[Update] Aanvullend miljoenenkrediet voor omgekeerd inzamelen

Het college van B&W is akkoord gegaan met een aanvullend krediet van 2,7 miljoen euro voor het lopende project 'omgekeerd inzamelen'. De oorspronkelijk geraamde kosten bedroegen 5,4 miljoen euro. 

Aanvullend krediet

Een woordvoerder van de gemeente Stichtse Vecht: 'Er zijn een aantal redenen voor het aanvullend krediet. Lopende dit project is gekozen voor een hoger serviceniveau: minder aansluitingen per container waardoor er meer containers en plaatsingskosten zijn. Een tweede reden is de enorme stijging van grondstofprijzen en tarieven zoals de plaatsingskosten. De derde reden is het aflopen van de contracten, waarmee er een nieuwe aanbesteding opgestart moet worden. Ook zijn er uit dit krediet veel ondergrondse inzamelcontainers gekocht die aan vervanging toe waren. Daarvoor was geen vervangingsinvesteringskrediet voor handen.'

Vervanging oude containers

De oorspronkelijk geraamde kosten bedroegen 5.4 miljoen euro. Er wordt nu 2.7 miljoen euro extra gevraagd:  'Maar omdat er ook oude containers zijn vervangen, is de verhouding moeilijk vast te stellen,' aldus de gemeente Stichtse Vecht. Wat in dit aanvullend krediet gefinancierd wordt zijn de kosten van aanschaf, het plaatsen en het projectteam omgekeerd inzamelen. Gemeente Stichtse Vecht: 'Door de nieuwe aanbesteding en kredietaanvraag is de uitrol van de laatste fase verschoven naar 2023.'

Omgekeerd inzamelen

Gemeente Stichtse Vecht heeft eerder ervoor gekozen te kiezen voor bronscheiding: bij omgekeerd inzamelen worden bruikbare grondstoffen gescheiden ingezameld. Het doel ervan is dat er minder restafval wordt verbrand dat gunstig is voor de kosten in totaliteit. In een groot aantel kernen en gebieden in Stichtse Vecht is omgekeerd al gerealiseerd. In Kockengen, Maarssenbroek en een deel van het buitengebied zal omgekeerd inzamelen in 2023 worden geïntroduceerd. 

Technische vragen

Raadslid Bas Verwaaijen van Lokaal Liberaal heeft technische vragen gesteld over het aanvullende krediet en vraagt zich af of met dit extra krediet deze wijze van inzamelen nog rendabel is. Tijdens de commissie Fysiek Domein van 17 januari gaat de politiek met elkaar over dit onderwerp in debat. Ook Samen Stichtse Vecht stelde eerder kritische raadsvragen over het aanvullende krediet.