Basisschool de Klaroen tekent contract voor de Bibliotheek op school

Op 23 november 2022 hebben Eric de Haan, directeur Bibliotheek Angstel, Vecht en Venen en Niels van Heuven, directeur van basisschool de Klaroen in Maarssen het contract getekend voor de Bibliotheek op school.

Veel scholen hebben na de Coronacrisis leerlingen met een leerachterstand. Het rijk heeft daarom subsidie beschikbaar gesteld voor alle scholen. Dankzij deze subsidie kon de Klaroen dit jaar starten met de Bibliotheek op school. De Bibliotheek op school is een landelijk aanpak waarbij de Bibliotheek en de school nauw samenwerken op het gebied van taalontwikkeling, leesplezier en leesmotivatie.

Kinderen die meer lezen worden beter in taal. Elke dag 15 minuten lezen, levert 1.000 nieuwe woorden in een jaar op. Maar met een goede collectie boeken alleen ben je er niet. Kinderen die niet van lezen houden, moeten eerst enthousiast gemaakt worden. De leesconsulent geeft regelmatig boekpromotie in de klassen en weet leerlingen door een persoonlijk gesprek te wijzen op boeken die zij wel leuk vinden. Daarnaast worden ook de leerkrachten geschoold en krijgen ze diverse activiteiten aangereikt om het lezen leuker te maken. 

Om de resultaten goed te meten en het beleid aan te kunnen passen, doen de scholen jaarlijks mee met de landelijke monitor.

Niels van Heuven: “Met deze subsidie willen wij het leesonderwijs dat door de corona is ingezakt weer een boost geven. Met als doel: eerst kunnen lezen en daarna een lezer worden. Als de leerlingen de school als lezer verlaten geeft ze dat een goede start voor de rest van hun leven”.

Scholen die ook mee willen doen, kunnen contact opnemen met de Bibliotheek. Meer informatie op onze site: www.bibliotheekavv.nl/onderwijs