Beginnerscursus paleografie bij regionaal archief RHCVV

Dit najaar organiseert het Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen (RHCVV) een beginnerscursus paleografie. Paleografie is het lezen en ontcijferen van oude handschriften. De cursus vindt plaats op donderdagavonden van 19.15 – 20.45 uur, van 14 september tot en met 20 oktober.

Wist je dat mensen in de zeventiende eeuw met een compleet ander handschrift schreven dan wij dat vandaag de dag doen? Ze hanteerden wel hetzelfde alfabet, maar alle letters schreven ze op een andere manier. Misschien ben je tijdens het doen van historisch onderzoek wel eens gestuit op een mooie maar priegelig geschreven bron waar je niet wijs uit kon worden. Het RHCVV kan je daarmee helpen! In de cursus paleografie leer je de basis van het lezen van schrift uit de zeventiende eeuw. Na een inleiding over de ontwikkeling van het schrift leer je over de belangrijkste afkortingstekens en andere symbolen. Daarna komt de manier van transcriberen (het zo nauwkeurig mogelijk overschrijven) aan bod en lees je diverse leuke en interessante teksten afkomstig uit de archieven van het RHCVV.

Praktische informatie

De cursus paleografie bestaat uit 5 lessen. Deze vinden plaats op donderdagavond van 19.15 – 20.45 vanaf 14 september tot en met 20 oktober, op de locatie van het RHCVV in Breukelen, Schepersweg 6e (in het Cultuurhuis). De kosten van de cursus, inclusief lesmateriaal, koffie en thee, bedragen €85,00 per persoon.  Op 6 oktober is er geen les, maar kun je gratis de lezing volgen van Judith Brouwer over briefwisseling uit de 17e eeuw. Dit is een interessante aanvulling op de cursus, omdat het laat zien wat je allemaal kunt gaan bestuderen na het afronden ervan. Je kunt je voor deze cursus aanmelden via de website van het RHCVV:www.rhcvechtenvenen.nl/activiteiten