Beginnerscursus paleografie bij streekarchief RHCVV

Dit najaar organiseert het Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen (RHCVV) een beginnerscursus paleografie. Paleografie is het lezen en ontcijferen van oude handschriften. De cursus vindt plaats op donderdagavonden van 19.30 – 21.00 uur, van 4 november tot en met 2 december.

Wist je dat mensen in de zeventiende eeuw met een compleet ander handschrift schreven dan wij dat vandaag de dag doen? Ze hanteerden wel hetzelfde alfabet, maar alle letters schreven ze op een andere manier. Misschien ben je tijdens het doen van historisch onderzoek wel eens gestuit op een mooie maar priegelig geschreven bron waar je niet wijs uit kon worden. Het RHCVV kan je daarmee helpen! In de cursus paleografie leer je de basis van het lezen van schrift uit de zeventiende eeuw. Na een inleiding over de ontwikkeling van het schrift leer je over de belangrijkste afkortingstekens en andere symbolen. Daarna komt de manier van transcriberen (het zo nauwkeurig mogelijk overschrijven) aan bod en lees je diverse leuke en interessante teksten afkomstig uit de archieven van het RHCVV.

 Praktische informatie
De cursus paleografie bestaat uit 5 lessen. Deze vinden plaats op donderdagavond van 19.30 – 21.00 vanaf 4 november tot en met 2 december, op de locatie van het RHCVV in Breukelen, Schepersweg 6e (in het Cultuurhuis). De kosten van de cursus, inclusief lesmateriaal, koffie en thee, bedragen €85,00 per persoon. Je kunt je voor deze cursus aanmelden via aanmelden@rhcvechtenvenen.nl.

 Over het Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen (RHCVV)                                                   
Als streekarchief bewaart en beheert het RHCVV de archieven van de gemeenten De Ronde Venen, Stichtse Vecht, de Bilt en Weesp. Daarnaast beheert het een grote verzameling historische archieven van particulieren, bedrijven, verenigingen en kerken uit de hele streek. Op de studiezalen in Breukelen en Weesp kun je drie dagen per week terecht voor onderzoek en het inzien van de bibliotheek. Regelmatig worden er cursussen, lezingen en tentoonstellingen georganiseerd. Voor meer informatie: www.rhcvechtenvenen.nl.