RTV Stichtse Vecht

Bestaan veerpont Nieuwer Ter Aa nog altijd onduidelijk

Veerpont Nieuwer Ter Aa - Breukelen. (foto: Andries van Iterson)

NIEUWER TER AA – De veerpont tussen Nieuwer Ter Aa en Breukelen zou uit de vaart worden gehaald door twijfels over de veiligheid. Door het toenemende vrachtverkeer in het Amsterdam-Rijnkanaal, vind Rijkswaterstaat dat de veiligheid niet meer kan worden gehandhaafd. Het eindbesluit ligt nog altijd onbeantwoord bij de Tweede Kamer.

Voor Kiki-Jane van Iterson, 1e jaars student School voor Journalistiek Utrecht, reden om in gesprek te gaan met raadslid Riette Habes (Samen Stichtse Vecht).

In de afgelopen paar jaar zijn er twijfels ontstaan bij Rijkswaterstaat over de veiligheid van de veerpont. Naast de pont die het Amsterdam-Rijnkanaal oversteekt, is er ook sprake van vrachtverkeer op het kanaal dat naar bestemming vaart. De hoge snelheden en het toenemende vrachtverkeer, zorgen ervoor dat de vaarbewegingen met een stijgende lijn omhooggaan en zo de nodige twijfels over de veiligheid ter sprake komen.

Gemeente Stichtse Vecht en Rijkswaterstaat, hebben ondanks veel overleg, nog geen passende oplossing gevonden. Ook in de Tweede kamer is er nog altijd geen besluit genomen over het wel of niet weghalen van de veerpont. Tweede Kamerleden de heer Van der Molen (CDA) en de heer De Hoop (PvDA) hebben op woensdag 14 september een motie voorgesteld. In deze motie zegt de heer Van der Molen: ‘Overwegende dat burgers en bedrijven behoefte hebben aan duidelijkheid.’

Alhoewel de kwestie van het besluit bij de overheid ligt, pleit Fractievoorzitter Riëtte Habes van Samen Stichtse Vecht nog altijd voor het behoud van de pont. ‘Dubbel is dat destijds de veerpont een eeuwig blijvend geschenk was van het Rijk, en zij zelf nu de pont uit de vaart willen halen.’ Een alternatief voor de veerpont zou de gemeente zelf moeten financieren. Het onbeantwoorde vraagstuk bij de Tweede Kamer zou volgens Riëtte nog wel even doorgaan: ‘Dit is een enorm getouwtrek. Als de overheid dit proces maar lang genoeg volhoudt, haken mensen vanzelf af.’  Het lobbyen voor het behoud van de veerpont zou met de tijd dan niet meer bovenaan staan.