RTV Stichtse Vecht

Bom onder komst grote zonneparken -velden op korte termijn

Tijdens de politieke behandeling van het uitvoeringsplan zonnevelden werd door verstrekte informatie van wethouder Wisseborn (VVD) een bom gelegd onder de komst van grote zonneparken- velden op korte termijn. Er is onvoldoende capaciteit op het net. Pas vanaf 2026 wordt er gewerkt aan een oplossing. (Foto ter illustratie)

Zonne-energie
Als onderdeel van de energietransitie is de gemeente Stichtse Vecht voorstander van zonne-energie. De komst van zonneparken en -velden speelt daarin - naast zon op dak - een grote rol. Tijdens de behandeling van het raadsvoorstel 'uitvoeringsplan zonnevelden' informeerde wethouder Wisseborn (VVD) de aanwezige commissieleden over het gesprek dat hij samen met collega wethouders van de U16 en de provincie had met de raad van bestuur van TenneT en Stedin. Volgens de wethouder is de netwerkcapaciteit onvoldoende en wordt pas in de periode van 2026 - 2029 gefaseerd gestart met het aanpakken van de knelpunten. 

TenneT in een persverklaring op haar website: ‘In de provincie Utrecht loopt het hoogspanningsnet tegen de grens aan voor teruglevering van elektriciteit. Daardoor is er tijdelijk geen ruimte voor nieuwe aanvragen voor het transport van groene stroom van bijvoorbeeld wind- of zonneparken of grote zonnedaken. TenneT gaat de komende jaren het netwerk aanpassen om meer ruimte te maken op het net, onder meer door het plaatsen van slimme transformatoren. Tot 2030 gaat TenneT 180 miljoen investeren om het hoogspanningsnet in de regio de komende jaren fors aan te passen en uit te breiden.'

Dit klinkt een beetje als Tom Poes verzin een list

• Douwe van der Wal - PvdA

Verbazing
De verbazing onder commissielieden voor dit ‘vers van de pers nieuws’ was groot. PVV commissielid Kenneth Romp: ‘Ik snap niet dat iedereen zo verbaasd is. In de commissie ruim een jaar geleden hebben we van LTO al gehoord dat er bij TenneT problemen zijn.’ Romp vervolgt: ‘Ik vind het overigens heel goed nieuws hoor. Wat dat betreft helemaal top!’ Douwe van der Wal van de PvdA: ‘Ik schrik hiervan. Dit is eigenlijk slecht nieuws. Dit klinkt een beetje als Tom Poes verzin een list. Het wordt wel tijd voor actie.’ 

Behandeling in 2022
Raads- en commissieleden worden op korte termijn uitgebreid door de wethouder geïnformeerd middels een raadsinformatiebrief. De behandeling van het onderwerp is uitgesteld tot begin 2022 omdat het wel van belang is de ontwikkeling niet stop te zetten. Stedin heeft een dringend verzoek bij de U16-gemeenten neergelegd om vooral door te gaan met de uitvoeringsplannen en afwegingskaders voor duurzame energie.

Congestiemanagement
Wanneer op het elektriciteitsnet structurele knelpunten ontstaan, start een netbeheerder ook een formeel onderzoek naar de mogelijkheden om congestiemanagement toe te passen. Congestiemanagement is een op de elektriciteitsmarkt gebaseerde werkwijze om meer ruimte op het net te creëren en tegelijkertijd overbelasting van het elektriciteitsnet te voorkomen. TenneT heeft dit onderzoek in oktober van dit jaar aangekondigd bij de ACM, de toezichthouder op de elektriciteitsmarkt. De resultaten van het onderzoek worden begin 2022 verwacht.