RTV Stichtse Vecht

Bomen voor het oprapen: 'Je hoeft ze niet te kweken, de natuur biedt ze al aan'

De natuur een handje helpen, dat doen ze graag bij het plantenasiel Plant voor Plant in Maarssen. Jonge boompjes - ook wel zaailingen genoemd - groeien niet altijd uit tot grote bomen. Ze worden opgegeten of weggemaaid. Het plantenasiel vindt dat zonde en organiseert daarom oogstdagen.

Vrijwilligers met laarzen, handschoenen en een schep gaan op deze dagen onder begeleiding een park of terrein verkennen. Het doel is om bomen uit te scheppen die vervolgens in het voorjaar gratis worden uitgedeeld. Voor Margot Aler, oprichter van het plantenasiel Plant voor Plant, is het vanzelfsprekend: "Je hoeft niet nieuwe bomen te kweken, je kunt er op een natuurlijke manier aan komen, de natuur biedt ze al aan."

Zuinig zijn op bomen

Zelf is ze opgegroeid in de polder waar geen boom was te bekennen, maar haar fascinatie ervoor was er al van kleins af aan. "Ik geloof dat we heel zuinig op onze bomen moeten zijn." Haar doel is dan ook om Nederland groener te maken, om te beginnen in de regio Utrecht.

Het vergroenen is onderdeel van het landelijk initiatief van Meer Bomen Nu, een organisatie die de komende winter 50.000 nieuw bomen in onze provincie zal planten. Voor dit doel ontvingen zij 45.000 euro van de provincie Utrecht. Op deze manier vergroenen is hard nodig volgens Margot, want de vraag naar bomen is groot terwijl de kweek achter blijft.

Oogsten is eigenlijk mijn winterworkout

• Margot Aler

Samen met een groepje vrijwilligers begint Margot aan de eerste oogstdag in Wijkpark Maarssenbroek. Het harde werken valt mee, zegt ze. Ze geniet van de buitenlucht en het gezelschap. "Het is eigenlijk mijn winterworkout," grapt ze. 

Ze herkent vrijwel elke boom. "Na drie jaar ontwikkel je gevoel en inzicht. De es bijvoorbeeld herken ik aan het blad en de zwarte knoppen." Om mee te kunnen doen hoef je dan ook geen kennis van bomen te hebben. Er lopen experts rond, het gaat erom dat je het leuk vindt.

Laat één boom altijd staan en pas op dat je de wortels van de andere bomen niet beschadigt

• Margot Aler

Niet elke boom mag weg

Voor de aankomende oogstdagen is iedere helpende hand welkom. Er is één regel: zie je meerdere bomen op een plek heel dicht bij elkaar staan, dan moet je altijd één boom laten staan zodat de soort niet verdwijnt. Verder moet je oppassen dat je niet de wortels van de andere bomen beschadigt. Ook wordt niet elke boom uitgeschept: "We oogsten bomen die minstens 50 centimeter zijn. De wortels van jonge zaailingen zijn makkelijker uit te halen."

Gratis bomen

Na het uitscheppen worden de bomen op soort gesorteerd, in stuks van twintig gebundeld en vervolgens naar de bomenhub, ofwel de bomenwinkel, gebracht. "Ze hebben in de winter geen voeding nodig omdat ze 'stilstaan', je kunt ze dan heel goed bewaren. De wortels moeten alleen niet uitdrogen, daarom worden ze in de aarde geplant." Het doel is om ze uiteindelijk definitief te laten heraanplanten. 

En daar hoeft Margot zich geen zorgen over te maken. Vorig jaar zijn alle 19.000 zaailingen uitgedeeld. De interesse is breed: "Inwoners, agrariërs, scholen en zelfs ouders van kinderen die de schoolplein wilden vergroenen, kwamen ze toen afhalen." In het voorjaar is iedereen welkom.