Breukelen krijgt plaquette ter ere van Brooklyn 375 Memorial Year

Op 21 mei 2021 startte het Brooklyn 375 Memorial Year. Precies een jaar later wordt dat herdenkingsjaar afgesloten met de onthulling van het speciaal ontwikkelde 375 ‘seal’ in het centrum van Breukelen.

Op zaterdag 21 mei 2022 zal het bestuur van de Stichting Brooklyn Bridge Breukelen een plaquette onthullen met het speciaal voor #Brooklyn375 ontwikkelde logo. Dit ‘seal’ met de namen van Breukelen en Brooklyn en het motto Eendracht Maakt Macht (in twee talen) werd ontwikkeld bij Brooklyn Borough Hall en heeft in de achterliggende periode gefungeerd als verbindend element in alle (grotendeels virtuele) activiteiten rond #Brooklyn375.

Verankering 

De Stichting Brooklyn Bridge Breukelen heeft ervoor gekozen om dit eigentijdse “wapenschild” te verankeren in het straatbeeld van Breukelen. De plaquette wordt op 21 mei om 16.00 uur onthuld in het centrum van Breukelen, hoek Kerkbrink-Herenweg, in aanwezigheid van betrokken vrijwilligers die van het #Brooklyn375-jaar in coronatijd toch een succes hebben weten te maken. De nieuw te onthullen plaquette is financieel mogelijk gemaakt door het SBB Fonds. De datum 21 mei is bewust gekozen, want op 21 mei 1646 kozen de inwoners van het dorpje Nieuw- Breuckelen hun eerste twee bestuurders. Dat markeerde het begin van het huidige New Yorkse stadsdeel Brooklyn, vernoemd naar het Nederlandse Breukelen. Een bijzondere en onverbrekelijke connectie.

Officiële vriendschap 

Het startsein voor het herdenkingsjaar #Brooklyn375 was vorig jaar het ondertekenen van een overeenkomst door burgemeester Ap Reinders en toenmalig borough president Eric Adams van Brooklyn. Vanwege de COVID-maatregelen moest de kennismaking tussen beide bestuurders online plaatsvinden en was de ceremonie per video. Gelukkig zijn de omstandigheden inmiddels veranderd en kan het #Brooklyn375-jaar passend worden afgesloten met een fysieke bijeenkomst.

Nieuwe website 

Ook na de afsluiting van het Brooklyn 375 Memorial Year gaat de Stichting Brooklyn Bridge Breukelen door met invulling geven aan het door bestuurders Adams en Reinders ondertekende Protocol. Een uitgebreide terug- en vooruitblik is te zien op de nieuwe website www.BreukelenBridge.nl.