Breukelen Marktconcert van 18 augustus door Dorien Schouten
Op dit marktconcert speelt Dorien Schouten werken van de Fransen Rameau en Alain; de Duitsers C.Ph.E. Bach en Böhm, en van de Nederlander Cor Kee - werk geschreven in de 18e en de 20e eeuw: een verrassende mix van oud en nieuw.
Het concert begint met een rigaudon: een niet moeilijke, maar wel heel levendige volksdans, ontstaan in de Provence. In de loop van de tijd wordt zij overal gedanst, tot in de hoogste kringen. Vanmiddag een rigaudon geschreven door Jean-Philippe Rameau. Rameau wordt beschouwd als de grondlegger van de klassieke muziektheorie; hij zette haar uiteen in gedegen, doorwrochte boeken. Deze Rigaudon laat Rameau-de muzikant horen, levendig en vrolijk, met veel herhalingen, en afwisseling tussen mineur en majeur.
De tweede compositie, het Dorische Koraal is zo'n tweehonderd jaar later geschreven dan de Rigaudon van zonet. Het is van de hand van Jehan Alain (de broer van organiste Marie-Claire); het koraal schept een sfeer van kalmte en rust - maar het is niet saai, dank zij allerlei dissonanten en ‘vreemde’ noten.
Carl Philipp Emanuel Bach, misschien wel de bekendste zoon van de beroemde Johann Sebastian, schreef ‘slechts’ zes orgelsonates – hij had hield meer van de piano-forte, een vrij nieuw instrument in die tijd. Hij componeerde de orgelsonates in 1760 voor prinses Anna Amalia van Pruissen, om te spelen op haar eigen huisorgel-met-pedaal. In zijn Sonate in F-dur kun je goed horen dat hij in een andere muzikale stijl schreef dan zijn vader: de zogenaamde style galant – het gaat niet meer zozeer om de harmonie, als wel om de emoties die de muziek uitdrukt.
Georg Böhm was vierentwintig jaar ouder dan Johann Sebastian Bach en waarschijnlijk een van diens voorbeelden. Misschien ook wel een van zijn docenten - het is in ieder geval bekend dat de jonge Bach in Böhms huis een muziekstuk heeft zitten kopiëren. Böhms bewerking van het Onze Vader heeft een eenvoudige begeleiding in linkerhand en pedaal, met daarboven een prachtige, versierde melodie.
Cor Kee’s orgelcarrière begon op zijn vijftiende toen hij organist werd in de Doopsgezinde Kerk van Westzaan. Als componist werd hij bekend door de bundels Psalmbewerkingen die hij uitgaf. Hij componeerde in verschillende stijlen, waarin hij steeds bleef zoeken naar een eigen geluid. Hij was lange tijd hoofdvakdocent orgel aan het Utrechts Conservatorium. Uit heel Europa kwamen improvisatieleerlingen naar hem toe; het niveau lag hoog.
Cor Kee’s bewerking van Psalm 5, geschreven in een moderne stijl, staat als slot op het programma. De organiste schrijft erover: ’Het is een wild modern stuk, vooral de beide hoekdelen. Het orgel klinkt bijna industrieel. In het rustigere middendeel kun je de Geneefse melodie van de psalm het beste herkennen’. Psalm 5 is, kort samengevat, een morgenlied; de zanger-dichter vraagt zijn Heer hem te beschermen tegen zijn belagers; zijn weg effen te maken en de slechten in hun eigen val te laten lopen. En hij spreekt uit dat wie schuilt bij de Heer altijd in vreugde leeft: immers, de Heer zegent en beschermt de rechtvaardigen.
Dorien Schouten kreeg haar eerste orgellessen van Ko Zwanenburg. Aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag behaalde ze haar bachelordiploma's voor zowel orgel (2010) als kerkmuziek (2011). Haar orgeldocent was Jos van der Kooy. Daarna vervolgde Dorien haar opleiding aan de Universität der Künste te Berlijn, bij Leo van Doeselaar en Erwin Wiersinga. Daar behaalde ze in 2013 het diploma Diplomprüfung en in 2015, na nog twee jaar te hebben gestudeerd bij Leo van Doeselaar en Paolo Crivellaro, het diploma Konzertexamen 'mit Auszeichnung'.
Datzelfde jaar nog heeft de Nederlandse Bachvereniging haar uitgenodigd om mee te werken aan het All-of-Bach project - een achttal fraaie opnames zijn op de site van de Nederlandse Bachvereniging te beluisteren. Ze wordt veel gevraagd voor concerten in binnen- en buitenland. Haar programma's zijn heel divers. Dorien laat het publiek graag kennis maken met nieuwe muziek, zowel solo als met ensembles. Ze voert ook graag barokmuziek uit, bij voorkeur op historische instrumenten of als continuospeler. Dorien is sinds december 2019 cantor-organist van de Tuindorpkerk te Utrecht.
Vrijdag 18 augustus: Dorien Schouten speelt het Marktconcert op het Bätz-orgel van de Pieterskerk, Straatweg 59 te Breukelen.
Het concert begint om 12.45 uur en duurt ongeveer 30 minuten.
De toegang is vrij; er is een collecte na afloop.