Burgemeester onthult ramen Grote Kerk Loenen, renovatie volledig afgerond

Het project Werk aan de Kerk van de Grote Kerk in Loenen is officieel afgesloten. Tijdens een bijeenkomst op vrijdag 20 januari werden alle betrokkenen bedankt voor de renovatie. Als symbolisch gebaar onthulde burgemeester Reinders de ramen van de kerk. Daarmee is de renovatie volledig afgerond. 

Tijdens de bijeenkomst op vrijdag 20 januari werden de vele vrijwilligers, fondsen, vakmensen en inwoners van Loenen aan de Vecht bedankt die de renovatie van de kerk mogelijk hebben gemaakt. Een legaat van mevrouw Schras om gebrandschilderde ramen te realiseren was de katalysator van het proces  en het eindigde met een compleet gerenoveerde kerk met vloerverwarming, keuken, toiletten en nieuwe stoelen. Mogelijk gemaakt door de vele fondsen, giften en verkoop van onder andere cadeauartikelen en de oude kerkbanken. Een kerk nu met een multifunctioneel karakter die letterlijk en figuurlijk middenin het dorp staat en voor iedereen meer toegankelijk wordt.

Het project Werk aan de Kerk van de Grote Kerk in Loenen werd officieel afgesloten. Dit gebeurde door het onthullen van de gebrandschilderde glas-in-lood ramen in het Koor van de kerk door burgemeester Ap Reinders en mevrouw Gonne Schras, nicht van de mevrouw Schras die het legaat naliet aan de kerk. Een kunstwerk dat gebaseerd is op de bijbelboeken Openbaring 1 en 5. Het beslaat vijf grote ramen in dit deel van de kerk; ook Opstandingskapel genoemd. 

Alle genodigden, waaronder o.a. de burgemeester met echtgenote en wethouder Arjan Wissenborn,  werden welkom geheten door Gijsbert van Lindenberg, voorzitter van het College van Kerkrentmeesters en dank werd er uitgesproken door Maarten Bootsma, kernteamlid van het project. De voorzitter van de Kerkenraad van de Hervormde Gemeente Pieter de Kruijf sprak over de toekomstplannen van de kerk. Er komt ruimte voor cultuur, maar ook kan de kerk gehuurd worden voor andere activiteiten. Muzikale optredens waren er van 3 leden van de directie van het Leerorkest Stichtse Vecht en Jan Groenendaal, één van de vaste organisten, bespeelde het Flentrop orgel, dat inmiddels de monumentenstatus heeft verkregen. De middag werd aan elkaar gepraat door dorpsbewoner Robin Löke, die vanuit zijn huis aan het kerkplein de renovatie van dichtbij heeft kunnen volgen. 

Alle aanwezigen konden tijdens de borrel het eindresultaat van de renovatie bewonderen alsmede de mooie nieuwe gebrandschilderde ramen in het Koor. De kerk is uiteraard voor iedereen toegankelijk, zeker tijdens de kerkdiensten maar ook bijvoorbeeld bij het bezoeken van een culturele activiteit of het huren van de kerk. Ook huren van deze schitterende multifunctionele locatie is mogelijk. Kijk voor meer informatie op www.hgloenen.nl