Burgemeester Reinders steunt noodkreet collega's

Burgemeester Ap Reinders sluit zich aan bij de noodkreet van zijn collega’s in de media van deze week. De burgemeesters van zo’n dertig steden schrijven in een open brief in de Volkskranteen noodkreet aan het kabinet om het coronabeleid fundamenteel te herzien. De logica in het coronabeleid is volgens hen zoek. Dit beleid trekt volgens hen een te zware wissel op burgers en lokaal bestuur.

Moedeloosheid

Volgens de burgemeesters hebben de snel wisselende maatregelen van de overheid teveel een ad-hoc karakter. Ze zorgen voor moedeloosheid onder de bevolking. Ook bij de mensen die aanvankelijk de coronaregels wilden naleven. De opgelegde maatregelen trekken een te grote wissel op het uithoudingsvermogen en hollen in deze fase van de coronacrisis het draagvlak uit. De burgemeesters vinden het onmogelijk en onwenselijk om burgers dwingend te overtuigen van de maatregelen. Het put het handhavingsapparaat volgens hen niet alleen uit, maar een beteugelende overheid komt daarmee ook tegenover zijn eigen burgers te staan.

Lange termijnperspectief

Burgemeester Ap Reinders in een reactie: ‘De afgelopen dagen heb ik veel met inwoners en ondernemers gesproken. Er is optimisme en opluchting door de coronaversoepelingen. Maar er is ook frustratie en somberheid: over hoe verder, over de vicieuze cirkel waarin we zitten. Het moet anders. Met hoofd en hart de bakens verzetten. Ik ondersteun de oproep van mijn collega’s aan het kabinet om een lange termijnperspectief te ontwikkelen. Dat moet ons echt leiden naar een uitweg uit de coronacrisis.’