[Video] Burgemeester Reinders neemt eerste exemplaar bijzonder boek in ontvangst

Op vrijdagochtend 22 september 2023 heeft  historicus Wim van Schaik zijn boek ‘Tussen bewind en burger. Johannes Sanderson (1778-1846) plattelandsburgemeester’ bij het regionaal archief RHCVV in Breukelen gelanceerd. Het eerste exemplaar is door de auteur overhandigd aan Ap Reinders, burgemeester van Stichtse Vecht.

Wim van Schaik is inwoner van Nieuwersluis en heeft veel onderzoek verricht in gemeentelijke en andere archieven. In 2019 publiceerde hij zijn proefschrift ‘In de maat en uit de pas. Utrechtse dorpsbesturen 1780 – 1830’, waarin wordt beschreven hoe vijf dorpsbesturen uit de provincie Utrecht ondanks de bestuurlijke veranderingen in die periode toch geheel hun eigen koers bleven varen. In 1795 barstte de Bataafse Revolutie los, die een resoluut einde maakte aan die oude regeringsvorm. In de dorpsbesturen waren de gevolgen heel duidelijk te zien, want de ambachtsheren, die de overheidsfuncties konden verdelen, verloren hun macht. Alleen niet voor lang.

In zijn nieuwste boek ‘Tussen bewind en burger. Johannes Sanderson (1778-1846) plattelandsburgemeester’ beschrijft Wim van Schaik hoe in diezelfde periode burgemeester Johannes Sanderson om wist te gaan met de veranderde samenleving en bestuursvorm. Sanderson was van 1818 tot 1844 burgemeester van Kortenhoef, Nigtevecht, Nederhorst den Berg en Loenersloot. In Loenen bleef hij aan als burgemeester tot zijn overlijden in 1846.

Het boek is het resultaat van jarenlang gedegen onderzoek, met name in de gemeentelijke archieven van de vijf dorpen waar Johannes Sanderson burgemeester van was. Voor de gemeenten Laag Nieuwkoop, Loenen, Loenersloot en Nigtevecht werd daarvoor intensief gebruik gemaakt van de archieven in het bezit van het RHCVV, voor de gemeenten Kortenhoef en Nederhorst den Berg van de archieven bij het Streekarchief Gooi en Vecht in Hilversum.

Directeur Roosmarijn Ubink: ‘Het boek is een aanwinst voor inwoners van de dorpen, omdat het de dorpsgeschiedenis beschrijft van een belangrijke periode in de historie van de Nederlandse democratie. Wim brengt met zijn onderzoek verhalen naar boven die verborgen liggen in onze archieven, op dit moment is hij alweer bezig met een nieuw onderzoek en ik kan niet wachten om te horen welke informatie hij vindt.’

Het boek is te koop bij het Regionaal Historisch Archief Vecht en Venen en bij boekwinkel Marinus van Kralingen in Breukelen