RTV Stichtse Vecht

College Stichtse Vecht belooft beterschap na crisis op gemeentekantoor

Stichtse Vecht – De gemeenteraad in Stichtse Vecht wordt vanaf nu maandelijks bijgepraat over de situatie op het gemeentehuis. Dat kwam uit het spoeddebat van gisteravond. De raad maakt zich grote zorgen over de ambtelijke organisatie. Er heerst onrust op de werkvloer en er is een groot personeelstekort.

Dat tekort leidt tot problemen voor inwoners. "Het lijkt wel alsof de gemeente goed de weg kwijt is," oreerde een van hen. Inwoners missen vertrouwen, voelen zich machteloos en niet serieus genomen, omdat zaken niet goed geregeld zouden worden. Zo vertelde een van de insprekers dat ze plotseling een ondergrondse container voor de deur kreeg, zonder dat ze daar bezwaar tegen had kunnen maken.

Lees ook: Het rommelt in Stichtse Vecht: dit is er aan de hand

Gisteravond vond een spoeddebat plaats over de crisis.

Volgens raadsleden is de situatie zorgelijk.  Zo zijn ambtenaren overwerkt, is er een structureel tekort aan ambtenaren en het kost grote moeite om nieuwe mensen te vinden. "Het is een zooitje," concludeerde Wim Ubaghs, fractievoorzitter van de PVV.

Dienstverlening grootste prioriteit

Raadsleden willen daarom regelmatig op de hoogte worden gehouden over de voortgang van de situatie. Het college moet de raad nu maandelijks informeren. Alles om de crisis in rustiger vaarwater te brengen.

Het college deelde de zorgen van de gemeenteraad gisteravond. Burgemeester Ap Reinders vertelde de raadsleden echter dat de problemen niet van vandaag op morgen zijn opgelost. "Het heeft nu de grootste prioriteit om de continuïteit van onze dienstverlening te herstellen, waar dat nu niet altijd het geval is." Hoe de gemeente dat gaat doen? Eerst moet het personeelstekort worden opgelost.

Agressieve werving

Op dit moment staan er zo'n vijftig vacatures open. Maar als die zijn ingevuld, is de gemeente er nog lang niet. Er moeten in totaal zo'n 130 mensen worden geworven om de problemen op te lossen. En dat is lastig vanwege de krappe arbeidsmarkt: "Meer dan ooit is er vraag naar mensen die bij een gemeente willen werken. Daar hebben wij ook last van," vertelt burgemeester Ap Reinders.

Om mensen te werven haalt de gemeente daarom alles uit de kast: "We doen aan een agressieve werving en selectie. We rukken mensen niet uit hun huizen, maar we moeten prominent aanwezig zijn op de arbeidsmarkt. We moeten laten zien waar deze gemeente voor staat en hoe fijn het is om voor de gemeente te werken," aldus Reiners. Zo wordt er een extra recruiter aangetrokken, worden er wervingsbureaus ingezet en is er een vacaturesite gelanceerd.

Ook gaan burgemeester, gemeentesecretaris en personeelszaken in gesprek met ambtenaren om de onrust op de werkvloer weg te nemen.

De PVV diende gisteravond nog een motie van afkeuring in. Daar stemde de raad niet mee in.

Bekijk ook de uitzending van Rondom de Raad over het spoeddebat: