D66 en PvdA: ‘Gemeente kom met een concreet plan ter voorkoming van energiearmoede’

De fracties van D66 en PvdA hebben samen schriftelijke vragen ingestuurd aan de gemeente over energiearmoede. De partijen willen dat de gemeente voor 1 oktober met een plan komt om energiearmoede in Stichtse Vecht aan te pakken. 

In de toelichting bij de door gemeenteraadsleden Mark Tasche (D66) en Lukas Burgering (PvdA) ingediende vragen: ‘Energiearmoede is voor zeker 1000 tot 1500 huishoudens in onze gemeente een groot en dreigend probleem. Een maandelijkse verhoging van enkele honderden euro’s van de energierekening is heel moeilijk op te vangen als je weinig te besteden hebt. Inkomensbeleid is het taakveld van de landelijke politiek. Maar dat betekent niet dat we als gemeente niets kunnen of moeten doen.'

De partijen willen weten welke maatregelen het college van B&W voor ogen heeft, de verwachtingen met betrekking tot het uitvoeren van duurzaamheidsmaatregelen door verhuurders zoals woningcorporaties en de bereidheid van de gemeente om een plan te ontwikkelen met als doel voor 1 oktober aanstaande de gemeenteraad daarover te informeren. 

De PvdA pleitte eerder dit jaar in de gemeenteraad al voor aanpak van energiearmoede in het najaar van dit jaar. Dezelfde partij opende eerder een meldpunt over dit specifieke onderwerp. In het voorjaar van 2021 gaf het toenmalige college van B&W nog aan dat het onderwerp energiearmoede geen 'op zichzelf staand beleidsthema' is. Gezien de veranderingen in de wereld de afgelopen jaar, is het de verwachting dat het onderwerp dat nu wel is. 

Eén van de middelen die de gemeente al inzet is de mogelijkheid van het ontvangen van een 'energiebox'. RTV Stichtse Vecht is nieuwsgierig naar de ervaringen van inwoners hierover en stelde die vraag in een eerder gepubliceerd artikel op onze website. 


Meer nieuws