Dankzij CDA-motie wordt traditie kerstbomen ophalen in ere hersteld

De politiek is er in meerderheid uit;. De traditie aan het begin van het jaar om door kinderen kerstbomen op te laten halen, moet in ere worden hersteld. Startende in januari van het volgende jaar als einde van de komende feestdagenperiode. 

Politiek debat

Marloes Scherpenzeel in de aanleiding van het commissiedebat afgelopen dinsdag 12 september: ‘De actie moet goed door de gemeente worden georganiseerd. Dus buiten schooltijd en bijvoorbeeld in samenwerking met verenigingen. Geef de kinderen een klein geldbedrag per ingeleverde boom en / of doe een verloting voor het winnen van kleine prijzen. We willen het niet te veel hebben hoe we het gaan doen, maar over dat we de actie weer gaan starten.’

Deze oproep werd breed ondersteund door de politieke partijen van Stichtse Vecht: ‘Gewoon doen!’ zegt Mieke Hoek van het Vechtse Verbond. Janssen van de SP: ‘Wij gunnen de kinderen weer de traditie.’ Marinus van BVNL: ‘Dit is een goede motie; de kerstbomen van vorig jaar vind je nog in de sloot.’ Ook de andere partijen - met uitzondering van de VVD - steunen de motie.

Duurzaamheid

Gemeenteraadslid Mariët Brandts van GroenLinks wil aan de motie nog wat toevoegen: ‘Want hoe duurzaam is het om die kerstboom éénmalig te gebruiken? Van de ingezamelde kerstbomen wordt compost gemaakt. Maar dan moeten ze wel zonder versieringen worden ingeleverd. Daarnaast zouden we hergebruik van kerstbomen kunnen stimuleren.’

VVD tegen motie

Commissielied Lucas van Hattum verklaarde waarom de VVD de motie niet wil steunen: ’We zijn voor het betrekken van jeugd voor de samenleving maar als we kijken naar de begroting dan zijn in het verleden kosten gemaakt. In 2017 € 25.000,- in 2018 € 21.000, en in 2019 ook € 21.000,-. Dit komt omdat niet alleen de kinderen beloond moeten worden maar omdat er alsnog een ronde gereden moet worden voor het ophalen van overgebleven kerstbomen. En als VVD houden we niet van dubbelwerk. We betrekken liever de jeugd op een andere manier bij het maatschappelijk belang van de gemeente zoals het ophalen van zwerfafval,’ aldus Lucas van Hattum van de VVD.  

Besluit in raad van 26 september aanstaande

Dat de kerstbomentraditie in Stichtse Vecht door de CDA-motie in ere zal worden hersteld, is inmiddels na behandeling in de commissie een zekerheid. De raad van Stichtse Vecht zal op 26 september daarover een uiteindelijk besluit nemen.