De Bibliotheek helpt bij aanvragen Energietoeslag

Het online aanvragen van de Energietoeslag is niet voor iedereen even makkelijk. Dat blijkt uit de vragen die de Bibliotheek bij het Informatiepunt Digitale Overheid krijgt. Daarom biedt de Bibliotheek de laatste maanden van dit jaar extra hulp.

Online aanvragen is lastig

Iedereen die minder dan € 1.310,05 (alleenstaande) of € 1.871,50 (samenwonend) per maand verdient, kan tot 31 december 2022 de energietoeslag online aanvragen bij de gemeente. Maar lang niet iedereen begrijpt de uitleg of is digitaal handig genoeg om het online formulier in te vullen. 

“Wij zien in de praktijk dat veel mensen vastlopen met het online aanvragen van de Energietoeslag. Het begint soms al met het inloggen met de DigiD. Vervolgens worden er veel vragen gesteld en moeten mensen verschillende documenten uploaden. Documenten die ze vaak nog niet online beschikbaar hebben. Hierdoor haken mensen af. Terwijl ze de toeslag dringend nodig hebben om rond te komen.” Aldus Helen Cox van de Bibliotheek.

Hulp bij aanvraag

Bij het Informatiepunt Digitale Overheid in de Bibliotheek worden deze mensen op weg geholpen. Ze worden geholpen met het aanvragen van een DigiD, met het invullen van het formulier én het uploaden van de bestanden. Zodat ze zeker weten dat hun aanvraag goed gaat.

Zelfstandig aan de slag

Helen: “We verwijzen deze mensen ook regelmatig door. Naar het Taalhuis, als blijkt dat de taal een barrière is. Of naar één van de gratis computercursussen. In de cursus Klik & Tik bijvoorbeeld leren de deelnemers dit soort zaken zelfstandig op te pakken. Het is zo mooi om te zien hoe blij iemand kan zijn als het na veel proberen zelf gelukt is.”

Hulp nodig? De Bibliotheek helpt

De Energietoeslag moet voor 31 december aangevraagd zijn. Kom je er zelf niet uit? Of heb je vragen over de Energietoeslag? Tijdens openingstijden van de Bibliotheek kun je voor hulp en vragen terecht bij het Informatiepunt Digitale Overheid. Vraag ernaar bij de informatiebalie. De openingstijden zijn hier te vinden: www.bibliotheekavv.nl/openingstijden 


Meer nieuws