De Bibliotheek helpt bij digitale (overheids)zaken 

Steeds meer zaken moeten we via het internet regelen. Bijvoorbeeld het aanvragen van de zorgtoeslag, het regelen van AOW of het indienen van de belastingaangifte. In Nederland zijn er meer dan 3 miljoen mensen van jong tot oud die het lastig vinden om deze overheidszaken te regelen via het internet. Daarom is er in de Bibliotheek een Informatiepunten Digitale Overheid (IDO) om mensen te helpen.

Ik ben niet zo handig met de computer en al die overheidssites. Daarom ben ik zo blij dat er een plek in de buurt is waar iemand mij verder helpt. Dat geeft me een geruststellend gevoel’, vertelt een bezoeker van het IDO-uur.

Wanneer kunnen mensen terecht?

Iedereen met een vraag over digitale overheidszaken of andere computervragen kan altijd binnenlopen bij de Bibliotheek. Een afspraak maken is niet nodig en de hulp is gratis. De medewerkers van de Bibliotheek gaan samen met u op zoek naar de informatie die u nodig heeft. Ze laten ook zien hoe het werkt op de computer, zodat u het in het vervolg zelf kunt regelen. Soms kan een medewerker uw vraag niet beantwoorden. Dan verwijzen ze u door naar de juiste organisatie en maken meteen met u een afspraak bij deze organisatie.  

Er zijn ook speciale IDO-spreekuren in uw Bibliotheek waar u terecht kunt:

- de Bibliotheek Maarssenbroek: maandag 10.00 – 12.00 uur

- de Bibliotheek Breukelen: woensdag 11.00 – 13.00 uur

Voor wie is de hulp bij digitale zaken?

Bij het IDO komen veel oudere mensen die het lastig vinden om met een computer te werken. Na uitleg durven ze meestal de volgende stap online zelf te zetten. Maar het Informatiepunt is er niet alleen voor hen. Ook anderen, zoals scholieren met een bijbaantje die hun loonheffing willen terugvragen, jongeren die 18 worden en een zorgverzekering moeten regelen of studenten die een studielening moeten aanvragen, zijn welkom om hulp te krijgen in de Bibliotheek bij het IDO.

Computercursussen en Oefenplein

Voor iedereen die handiger wil worden op de computer, zijn er in de Bibliotheek ook computercursussen. De cursus Klik & Tik bijvoorbeeld is een cursus voor mensen zonder of met heel weinig ervaring met computers en internet. En er is iedere week een Oefenplein in de Bibliotheek Maarssenbroek, op dinsdag van 14.00 – 16.00 uur. Hier kan iedereen terecht met al hun vragen over computer, tablet of mobiele telefoon.

Kom voor meer informatie langs in de Bibliotheek of kijk op www.bibliotheekavv.nl/leren.