De bijenstal in het Henk van der Griftpark

Vijf jaar geleden is de bijenstal in de dierenweide van het Henk van der Griftpark gerealiseerd met hulp van de gemeente en het leefbaarheidsbudget, de wijkcommissie Breukelen Noord en de Beursvloer. Ook hebben meerdere partijen bijgedragen aan de bouw. De honingbij volken worden door twee imkers verzorgd en de stal dient tevens voor educatie van scholen en de Landelijke Open Imkerijdagen.
 
Imker Marten Schoonman verzorgt ‘zijn’ volken met behulp van een digitaal systeem genaamd ‘Beep’, waarmee op afstand kan worden waargenomen of de bijen gezond zijn, of de bijen zwermen en of er veel nectar wordt verzameld per dag.  Het gaat om een energiezuinige weegschaal die draadloos de imker op de hoogte houdt, gecombineerd met een digitale notitie app. Er wordt zonder winstoogmerk gewerkt vanwege het belang van de bestuivers, een ecosysteemdienst waar de natuur en de mens van profiteert. Dit alles is mogelijk door samenwerking en crowdfunding (Stichting BEEP). Deze stichting werkt momenteel met subsidie van de Europese Unie (Horizon 2020) het systeem uit voor gebruik door imkers ten behoeve van honingbijen gezondheid in Europa.
 
Het gaat goed met de honingbijen, maar in 2017 is ontdekt dat het zeer slecht gaat met de andere bestuivers zoals wilde bijen, vlinders en zweefvliegen, zowel in aantallen als voorkomen van soorten. Voldoende, gezond en divers voedsel is een van de benodigde kortetermijnoplossingen voor wat betreft de basis van het voedselweb.
 
In Breukelen is door een initiatief van de wijkcommissie Breukelen Noord een bloemenlint gerealiseerd mede dankzij een bijdrage uit het leefbaarheidsbudget. Het lint loopt van de dierenweide in Breukelen Noord in een U-vorm naar de noordwesthoek van de bebouwde kom van Breukelen. Het is gerealiseerd op basis van behoeften van bewoners. Samengevat: veel bloemen en het hele jaar door. Drie wilde bloemenweides zijn onderdeel van dit lint. Het is een groot succes: minstens 30 soorten bloeiende planten komen elk jaar weer op. Het bloemenlint helpt de natuur en bewustwording bij het publiek maar is in het grote geheel niet voldoende om de achteruitgang van de natuurkwaliteit te keren.
 
In het Bijenberaad, de nauwe samenwerking tussen de gemeente, de wijkcommissie en imker Marten Schoonman, is enthousiasme ontstaan om een 'bijvriendelijke' gemeente te worden. Dit certificaat is aangevraagd en toegekend door 'Nederland Zoemt'.