RTV Stichtse Vecht

De Ronde Venen en Stichtse Vecht tegen windmolenplannen van de buren: 'Dit gaat niet gebeuren'

PROVINCIE UTRECHT - De gemeenteraden van zowel Stichtse Vecht als De Ronde Venen stemden eerder in meerderheid tegen het opwekken van duurzame energie door middel van wind. Maar de twee gemeenten dreigen nu tóch windmolens in de achtertuin te krijgen, niet binnen de gemeentegrenzen, maar net daarbuiten.

Utrecht haalde onlangs het plan weer van stal om windmolens op industrieterrein Lage Weide te plaatsen. Als de turbines er daadwerkelijk komen, zullen ze zeker ook te zien en horen zijn in Maarssen, Op Buuren en Oud-Zuilen, een paar honderd meter verderop.

"Mijn mailbox stroomt de laatste weken vol met honderden mails van mensen die daar groot bezwaar tegen hebben", vertel Rob Roos, gemeenteraadslid voor Streekbelangen in Stichtse Vecht. "Mensen geven aan dat ze mogelijk zó hoog worden dat het de leefomgeving negatief zal gaan beïnvloeden. Slagschaduw, gezoem en gezondheidsklachten."

Grote broer Amsterdam

In de gemeente De Ronde Venen speelt iets soortgelijks. Daar speelt grote broer Amsterdam met het idee om windmolens aan de rand van de gemeentegrens te zetten. "De hoofdstad gaat hier een aantal windturbines plaatsen van 240 meter hoog", zegt gemeenteraadslid Anco Goldhoorn van Ronde Venen Belang staand in een polder bij Abcoude. "En dan is het geen zoekplaatje meer, dan staan ze bijna in de achtertuin van Abcoude."

Ook in buurgemeente Ouder-Amstel zijn er zoekgebieden voor windmolens aangewezen die in de buurt komende van de grens van De Ronde Venen. "Er staat er nu al één van 80 meter hoog. De gemeente Ouder-Amstel heeft het plan die te vervangen voor een aantal veel hogere."

Vuist op tafel

De raadsleden in Stichtse Vecht en De Ronde Venen willen nu dat hun gemeente gaat praten met de buren en ze duidelijk maakt dat windmolens aan de grens geen goed idee is. Raadslid Roos in Stichtse Vecht heeft al vragen gesteld aan het college. "Ze moeten met de vuist op tafel slaan en zeggen: dit gaat niet gebeuren als onze inwoners daar last van krijgen."

Het college zegt daarover in een statement: "Binnen de U16 vindt er nauwe afstemming plaats tussen gemeenten, dus ook met de gemeente Utrecht. Deze afstemming gaat ook over de zoekgebieden voor wind- en zonne-energie die in beeld zijn. Binnenkort vindt er bestuurlijke afstemming plaats met Utrecht mede naar aanleiding van de aangenomen motie over het zoekgebied Lage Weide."

Roos: "Dit is natuurlijk een antwoord waar we niet zoveel mee kunnen, maar goed, we houden het scherp in de gaten."

Meepraten

Ook Goldhoorn in De Ronde Venen dient een motie in waarin zijn partij het college oproept om met buurgemeenten Amsterdam en Ouder-Amstel te gaan praten. "Ze moeten de colleges en de raden van die gemeenten op de hoogte stellen dat wij ze niet willen. En we zullen alle middelen inzetten om die windmolens tegen te houden.

"De vraag is in hoeverre Utrecht en Amsterdam gevoelig zijn voor de argumenten van de buurman. Amsterdam heeft in ieder geval al aangegeven dat inwoners uit De Ronde Venen mee mogen praten over windmolens in de hoofdstad.

Formeel gaan Stichtse Vecht en De Ronde Venen natuurlijk niet over wat er bij de buurgemeenten beslist wordt. Maar dat mag volgens de raadsleden in ieder geval geen reden zijn om dan maar de mond te houden. Goldhoorn: "Formeel is het niet ons grondgebied. Maar goed, we hebben ook een mening over Schiphol of de A2. Dat is ook niet van ons. Nu hebben we een keer een mening over windmolens, laat ons dat dan een keertje uitspreken."