RTV Stichtse Vecht

'De Trekschuit' onthuld tijdens Open Monumentendag

Op zaterdag 10 september werd aan het Jaagpad achter Goudestein het kunstwerk van kunstenaar Peter Petersen 'De Trekschuit' onthuld. Dit in het kader van Open Monumentendag. (Foto's Richard Jannes)

Vanaf de 16e eeuw tot aan de 19e eeuw werden trekschuiten veelvuldig ingezet voor het vervoer van goederen en personen. Een trekschuit is een historisch schip dat vanaf de wal werd voortgetrokken. Het schip werd voortgetrokken – gejaagd – door de jager die liep over het jaagpad. De lijn werd de kant van het schips meestal op enige hoogte aan een mast vastgemaakt zodat hij over bosschages en dergelijke heen liep. Op scherpe hoeken, kruisingen van vaarten stonden zogenaamde rolpalen (waarvan er nog enkele langs de Vecht staan) waar de lijn buitenom werd geleid, om te voorkomen dat het schip de kant in werd getrokken.

Op zaterdag 10 september werd dit monument feestlijk onthult door wethouder Frank van Liempdt. Het kunstwerk was ervoor jarenlang opgeslagen in een loods en kan nu weer door inwoners en bezoekers worden aanschouwd.