De Week van de Afasie 2023

Je eigen naam niet meer kunnen uitspreken of antwoord geven op de vraag: “Wat heb je gedaan dit weekend.” Een telefoongesprek voeren of een plekje reserveren in de bioscoop. De menukaart in een restaurant niet meer kunnen lezen. Allemaal voorbeelden waar mensen met Afasie dagelijks mee te maken hebben en waar veel meer aandacht en bekendheid voor nodig is.

Daarom heeft AfasieNet in de week van 7 t/m 14 oktober 2023 “De Week van de Afasie” georganiseerd.
Met dit jaar het thema “Nederland afasievriendelijk? Iedereen doet mee!” AfasieNet wil hiermee bekendheid geven aan afasie en laten zien dat deze taalbeperking mensen in heel Nederland raakt.

We zijn trots dat Prof. dr. Erik Scherder opnieuw ambassadeur is van de Week van de Afasie. Samen vragen we aandacht voor deze aandoening met grote impact, waarbij er landelijk verschillende activiteiten worden georganiseerd om afasie op de kaart te zetten en in gesprek te gaan.

In onderstaande video roept Erik Scherder iedereen op tot afasievriendelijk communiceren:
https://www.youtube.com/watch?v=j0GgIA0LpSo&t=5s

Grote impact voor ruim 30.000 Nederlanders en hun naasten, vrienden, buren…

Afasie is een beperking in het gebruik van taal, ontstaan door niet aangeboren hersenletsel (NAH). Door schade in de taalgebieden van de hersenen, bijvoorbeeld na een beroerte, ondervinden mensen met afasie problemen met het begrijpen en uiten van taal.

Iemand met afasie kan daardoor niet goed onder woorden brengen wat hij wil zeggen. Dat is niet alleen lastig voor diegene zelf, maar ook voor gesprekspartners. In Nederland hebben zo’n 30.000 mensen afasie, een stoornis waar ook een heel sociaal netwerk mee te maken heeft: partners, kinderen, ouders, familieleden, kennissen, vrienden, collega’s, hulpverleners, ambtenaren en middenstanders.

Sociaal isolement

Afasie maakt mensen eenzaam. Weer aan het werk gaan is heel moeilijk. Het tempo van communicatie ligt simpelweg te hoog en je taalvermogen is vaak te beperkt. Voor de gemiddelde Nederlander, waaronder ook zorgambtenaren en hulpverleners, is het lastig om begrip op te brengen voor de situatie van mensen
met afasie. Dat komt omdat de meesten te weinig kennis hebben over deze beperking. Hierdoor
weten zij niet goed wat te doen als zij iemand met afasie ontmoeten.

Hier moet verandering in komen en daarom houdt AfasieNet jaarlijks in oktober de Week van de Afasie.

Op deze pagina vindt u ervaringsverhalen van mensen met afasie:
https://afasienet.com/weekvandeafasie/ervaringen/