Diamanten bruidspaar Soede-Bakhuisen uit Vreeland

Bruidspaar Gerrit Soede en Corrie Soede-Bakhuisen uit Vreeland was zondag 27 november 60 jaar getrouwd. Burgemeester Ap Reinders was dit diamanten paar niet vergeten. Hij kwam woensdag 30 november het paar alsnog gelukwensen. Zoals altijd met een mooie bos bloemen.

De liefde voor paarden loopt als een rode draad door het leven van het bruidspaar, want Gerrit Soede en Corrie Bakhuisen leerden elkaar rond 1949 kennen via hun gezamenlijke liefde voor paarden. Gerrit was toen 17 jaar en woonde op de boerderij bij kasteel Loenersloot. Corrie was 14 jaar en woonde op de boerderij in het Gein in Abcoude. 

Hun huisarts dokter Van Doorn, was voorzitter van de Slotruiters in Abcoude en hij gaf paardrijlessen. Gerrit en Corrie kregen beiden een rijzadel te leen van de dokter. Vanaf die tijd zagen ze elkaar bij de rijlessen en later ook bij wedstrijden. Na vier jaar kregen ze verkering en die verkeringstijd heeft ruim 9,5 jaar geduurd. In 1962 traden zij in het huwelijk. Ze gingen met paard en wagen naar de trouwlocatie en ze werden geëscorteerd door een heleboel Slotruiters.

Vanaf hun trouwen in 1962 tot 1995 hebben ze samen de boerderij bij kasteel Loenersloot gerund. Maas-Rijn-IJssel koeien, Texelaar schapen en de paarden, alles was stamboek en er werd ook met alle diersoorten aan keuringen meegedaan. Hun drie dochters kregen de liefhebberij voor dieren met de paplepel ingegeven en ze hebben ook vaak meegeholpen op het bedrijf.

Gerrit was naast zijn werk op de boerderij, ook actief in diverse besturen. Onder anderen bij de kerk van Baambrugge, diverse schoolbesturen, rijvereniging de Slotruiters, het schapenstamboek, de koeienfokcommissie en de kerk van Vreeland. 

Vanaf 1995 wonen Gerrit en Corrie in Vreeland, waar de schapen en paarden nog lang een belangrijke rol in hun leven hebben gespeeld. Tot een paar jaar geleden reed het paar vaak samen met paard en wagen door de omgeving. Vooral de gezondheid van Gerrit laat deze activiteiten helaas niet meer toe. Met hulp van onder meer de thuiszorg, kan het echtpaar nog steeds samen thuis wonen.