Dieren nu al in de stress door vuurwerk: 'Eén knal kan al genoeg zijn om een dier te traumatiseren'
Het lijkt nog ver weg, maar voor sommigen komt de jaarwisseling al behoorlijk dichtbij. Door vuurwerk, welteverstaan. En dat levert voor viervoeters soms angstige momenten op. Zo ook voor hond Loca in Maarssen.
Voor zijn baasje Suzanna van Loo-Smits is de maat vol. Zij ziet Loca inmiddels het hele jaar door in angst leven: "Ik snap dat mensen vuurwerk leuk vinden maar het gaat vrijwel het hele jaar door en dat vind ik erg jammer." Zo deed zij vorig jaar in juni al een oproep op social media om mensen bewust te maken dat haar dieren bang zijn. Zo ook Loca weer een paar dagen geleden die dan angstig en bevend onder de tafel kruipt.
Illegaal vuurwerk
En zij is niet de enige. Meerdere baasjes deden vorige maand al een oproep op social media om mensen bewust te maken van vuurwerkangst bij dieren. Zo schrijft Desiree, een van de bewoners uit Stichtse Vecht, op Facebook: "Wat een ellende met dat vuurwerk het lijkt wel oorlog!! Bedankt dat jullie aan de dieren en aan je medemens denken!"

Heftiger en vaker
Claudia Vinke, gedragsbioloog bij de faculteit dierengeneeskunde van Universiteit Utrecht, ziet ook steeds meer getraumatiseerde honden. "Het zijn ongeveer ontploffingen die je tegenwoordig hoort. Daarnaast is het ook teveel en te vaak waardoor er een onveilig gevoel voor het dier kan ontstaan." Volgens haar kan een training onder normale omstandigheden helpen, maar dan moet je er het liefst al in de zomer mee beginnen. Omdat vuurwerk inmiddels vrijwel het hele jaar door wordt afgestoken, biedt een training geen garantie meer. "Eén knal kan al genoeg zijn om het dier te traumatiseren."

Niet meer uitlaten
En voor Loca is dat al het geval: een knal vier jaar geleden maakt dat hij in het donker niet meer naar buiten durft. Als er een knal is rent hij naar huis, met alle gevolgen van dien. Omdat hij sterk is, laten Suzanna en haar dochters hem in de avond niet meer uit. "Mijn dochters moesten hem een keer loslaten omdat hij na een knal heel hard trok. In de avond wacht ik daarom op mijn man die hem dan uitlaat."
Laat ouders hun kinderen vertellen wat vuurwerk met dieren doet
• Suzanna van Loo-SmitsKinderen bewust maken
De gemeente Stichtse Vecht liet eerder deze week weten dat er geen vuurwerkverbod komt. Inwoners kunnen vuurwerkoverlast wel melden bij de gemeente. Dan kunnen handhavers bepaalde gebieden vaker in de gaten houden. Suzanna hoopt vooral dat ouders hun kinderen bewust maken van de gevolgen van een knal voor haar hond. "Ik snap dat vuurwerk leuk is en een verbod er waarschijnlijk niet in zit, maar besef dat die 1 seconde plezier een trauma voor het leven voor mijn hond betekent."