Dierenvoedselbank Maarssen slaat noodkreet: 'De schappen zijn bijna leeg'

Waar baasjes juist op dierendag hun beestjes extra hopen te verwennen, is het dit jaar maar de vraag of ze hen überhaupt nog iets kunnen voeren. Door de stijgende inflatie doen namelijk meer mensen een beroep op Dierenvoedselbank Maarssen waardoor de schappen leegraken maar ook niet meer bijgevuld worden. Reden voor de organisatie om speciaal op deze dag een loterij in winkelcentrum Bisonspoor in Maarssen te houden om op deze manier geld binnen te halen en aandacht voor de voedselbank te vragen.

"Hulp is echt nodig nu. Er komen steeds meer mensen terwijl de schappen leegraken èn leeg blijven. Ook zijn er minder donaties, de lokale dierenwinkels en particulieren kunnen door de stijgende prijzen zelf ook minder meer missen. We kunnen het niet meer aan om ze te blijven helpen," vertellen vrijwilligers Angelique Holweg en Marie-Louise Bosscher van de dierenvoedselbank in Maarssen. Daarom luiden ze de noodklok.

150 baasjes bij de voedselbank

Samantha van Baggem is één van de mensen die een beroep doet op deze organisatie. Zij heeft vier honden en vier katten en is bekend bij de voedselbank. Spike en DJ heeft ze vandaag mee. "Mijn financiële situatie is grof gezegd knudde. De oudste hond heeft speciale voeding nodig omdat hij een hart- en een nierpatiënt is. Ons weekgeld is 60 euro, als we naar de dierenarts moeten zijn we minimaal 70 euro kwijt. Dat is niet haalbaar voor ons. Daarom zijn we blij dat we bij de dierenvoedselbank terecht kunnen."

Wegdoen geen optie

Hoe schrijnend haar financiële situatie ook mag zijn, ze zal er nooit aan denken om haar beestjes weg te doen. "Het zijn onze kinderen, waarom doe jij je kinderen dan niet weg als het financieel slecht gaat zeg ik dan, die doe je toch ook niet zomaar weg. Mijn oudste hond is 16 jaar, die heb ik genomen toen hij acht weken was. Die ga ik echt niet weg doen. Liever dat mijn laatste centjes aan de dieren opgaan dan aan mij." En zij is niet de enige die uit noodzaak een beroep op de dierenvoedselbank doet.: door de aanhoudende prijsstijgingen is het aantal hulpbehoevenden verdubbeld naar 150 personen.

Het zijn mijn kinderen

• Samantha

Lullen voor spullen

Dankzij schenkingen van de winkeliers konden de dames van de voedselbank een loterij houden. "We moesten bij de winkeliers 'lullen voor spullen' maar het is uiteindelijk gelukt. Vandaag kunnen mensen een lot voor twee euro kopen en een van die prijzen winnen" vertelt Angelique. Daarnaast krijgen mensen een visitekaart met een gratis pen om ook op die manier meer bekendheid te werven. We hopen met de opbrengst weer voer te kunnen kopen en een hoop mensen te kunnen helpen." De dierenvoedselbank bestaat al acht jaar en de dames hopen nog veel langer door te kunnen gaan.