Doornburgh stopt (voorlopig) met programma's rondom kunst en wetenschap

Van 2018 tot 2024 zorgde Stichting Buitenplaats Doornburgh voor een rijk programma in en rondom buitenplaats Doornburgh. Eind 2023 werd duidelijk dat de ondersteuning vanuit de eigenaren zou stoppen. Daarom worden alle programma's op het snijvlak van kunst & wetenschap vanaf februari 2024 gestaakt aldus de nieuwsbrief van de stichting. (Archieffoto RTV Stichse Vecht).

Stichting Buitenplaats Doornburgh in haar nieuwsbrief: 'Wij zijn trots op de mooie tentoonstellingen en de programma’s die wij in de afgelopen vijf jaar hebben kunnen realiseren. Belangrijk onderdeel van het programma was de residentie voor kunstenaars en wetenschappers. De stichting gaf makers de ruimte om op deze unieke plek nieuw werk te creëren en presenteren. Hierbij was het “niet weten” het uitgangspunt. In deze tijden van productie en prestatie zijn plekken waar mag ontstaan schaars. Stichting Buitenplaats Doornburgh wilde daar verandering in brengen door de residenten tijd, ruimte en geld te geven om zich te verdiepen en nieuw werk te maken.'

De stichting opende met haar programma's de deuren van Buitenplaats Doornburgh voor publiek. MeyerBergman Erfgoed Groep is sinds 2016 eigenaar van het pand en ontwikkelde vanaf dat moment Doornburgh tot een centrum waar kunst en wetenschap elkaar ontmoeten. Daar komt voorlopig nu een einde aan gezien de mededeling via de nieuwsbrief van de Stichting Buitenplaats Doornburgh. In 2018 hadden we nog een interview met betrokkenen over de plannen.

Reportage uit 2018 over de plannen van destijds

Stichting Buitenplaats Doornburg in haar nieuwsbrief: 'Samen met lokale musici zoals Mike Boddé en Carol Ruiz organiseerde de stichting concerten. In de zomer telde onze tuin als buitenpodium; poëtische wandelingen, natuur-ontdektochten voor families of bijzondere performances tijdens Gluren bij de Buren en Open Monumentendag. De stichting nam het initiatief voor de realisatie van de moestuin, waar veel enthousiaste vrijwilligers de handen uit de mouwen hebben gestoken. Wij prijzen ons gelukkig met de geweldige creativiteit en inzet van onze fantastische “buren”, die met ons bouwden aan een nieuwe invulling van de buitenplaats.'

Buitenplaats Doornburgh is tijdelijk gesloten voor de winterstop. Op 17 februari gaan de deuren weer open voor publiek en zijn bezoekers welkom om een kopje koffie te drinken en te wandelen. De architectuur op de buitenplaats blijft beleefbaar, bezoekers zijn welkom om het klooster met rondleiding, audiotour of op eigen gelegenheid te ontdekken. Ook blijft het mogelijk om een bijeenkomst te organiseren, zoals een vergadering of bruiloft.