Drie kunstenaars wonen en werken in een klooster aan de Vecht

Vanaf vrijdag 7 oktober 2022 t/m t/m 8 januari 2023 is op Buitenplaats Doornburgh de tentoonstelling NIEUW WERK te zien. Kunstenaars Chae Eun Rhee, Bart Lunenburg en Natalia Ossef presenteren kunstwerken die zij maakten in de tijd dat ze op Buitenplaats Doornburgh woonden. Elke ‘artist-in-residence’ geeft een heel eigen perspectief op deze buitenplaats aan de Vecht, de omringende natuur en de kenmerkende architectuur van het voormalig klooster. Voor de kunstenaars was het wonen en werken op de buitenplaats een bijzondere en productieve ervaring. (Foto Lize Kraan)

Tot 216 werd Buitenplaats Doornburgh bij Utrecht bewoond door een zusterorde. Sinds 2019 is de buitenplaats een nieuwe plek voor kunst en wetenschap met residentie en tentoonstellingen. Jaarlijks krijgen enkele kunstenaars de mogelijkheid om een periode in het voormalige klooster te wonen en werken. Chae Eun Rhee, Bart Lunenburg en Natalia Ossef presenteren in de kloostergangen het werk wat zij tijdens hun verblijf maakten. De tentoonstelling is gecureerd door Lieneke Hulshof en mede mogelijk gemaakt dankzij de steun van K.F.Hein Fonds en Stichting Stokroos. 

Chae Eun Rhee: monumentale olieverfschilderijen  

De Koreaanse kunstenaar Chae Eun Rhee maakt monumentale olieverfschilderijen. De voorstellingen zijn assemblage van verschillende scènes van echte en virtuele mensen, taferelen uit de kunstgeschiedenis, dagelijkse dingen die haar opvallen en de altijd terugkerende regenbogen. Ze woont een langere periode op de buitenplaats en de invloed van haar verblijf is duidelijk zichtbaar in de schilderijen. De groene omgeving en blauwe luchten maakten haar kleurgebruik intenser en ook de iconische Hollandse wolkenlucht is terug te vinden op haar doeken. Op Buitenplaats Doornburgh heeft zij o.a. gewerkt aan een commissie voor het Centraal Museum Utrecht, een doek van drie meter breed en twee meter hoog. Dit schilderij is voor het eerst te zien tijdens de presentatie NIEUW WERK, naast haar andere nieuwe werken.   

Natalia Ossef: land-art performances  

De video’s, foto’s en installaties van de Utrechtse kunstenaar Natalia Ossef (1983) kenmerkt zich door het spanningsveld tussen de geschiedenis en de actualiteit, tussen het individu en het collectief. In haar vroege werk verwees zij vaak naar haar herinneringen aan haar geboorteland Syrië. Sindsdien breidde ze haar palet uit met performances waarin de veerkracht en de kwetsbaarheid van het landschap de hoofdrol speelt. Op Doornburgh heeft zij zich verdiept in de historie en natuur van de buitenplaats. Natalia presenteert een combinatie van installaties, fotografie, video en registraties van ‘land-art performances’, waarbij zij soms letterlijk graaft in de grond van het park.  

Bart Lunenburg: Kunsthal KAdE  

Multidisciplinair kunstenaar uit Utrecht Bart Lunenburg (1995) heeft een fascinatie voor architectuur. Lunenburgh werd geselecteerd voor een residentieperiode op Buitenplaats Doornburgh in het kader van de tentoonstelling BAKSTEEN, die tegelijktijdig in Kunsthal KAdE plaatsvindt. Dit sluit naadloos aan op de kenmerkende vormgeving van het moderne klooster op de Buitenplaats. Dit klooster uit 1966 is gebouwd in de Bossche School stijl geïnspireerd op de verhoudingenleer van monnik en architect Dom Hans van der Laan. Lunenburg heeft zich tijdens de residentie verdiept in de architectuur. Hij verbindt in zijn werk de tradities van baksteenbouw met de tradities van de textielgeschiedenis, zoals weeftechnieken. In de kloostergangen toont hij sculpturen van baksteen en hout gecombineerd met tekeningen. 

De tentoonstelling ‘NIEUW WERK’ is van 7 oktober te zien voor het publiek op Buitenplaats Doornburgh. www.buitenplaatsdoornburgh.nl


Meer nieuws