Een écht schoolorkest op De Bijenschans

Sinds begin november speelt een groep leerlingen van basisschool De Bijenschans in een echt schoolorkest. Elke donderdag na schooltijd krijgen ze les van professionele muziekdocenten. Daarna komen ze bij elkaar voor een orkestrepetitie. Directeur Jacqueline de Heer is apetrots!

Al zes jaar klinken er wekelijks violen, cello’s, trompetten, trombones en slagwerkinstrumenten door de gangen van De Bijenschans in Breukelen. Ze worden bespeeld door de leerlingen van de bovenbouw (groep 5 t/m 8) tijdens de lessen onder schooltijd van het Leerorkest Stichtse Vecht. In de lessen maken de kinderen kennis met een muziekinstrument en leren ze samenspelen. Het is een voorbereiding op eventuele muzieklessen buiten de school. Het schoolorkest wil daar ook een bijdrage aan leveren en is voor kinderen die blij worden van muziek en nieuwsgierig zijn naar de wondere wereld van de muziek.

Worden de reguliere lessen van het Leerorkest door een team van vier op het conservatorium opgeleide muziekleraren gegeven,  het schoolorkest wordt geleid door twee docenten, cellist Jurjen de Roest en koperblazer Bram Peeters. Elke donderdagmiddag starten de kinderen met een korte introductie per instrumentengroep en komen daarna samen voor de groepsles. Dit najaar was een proef, maar de school vindt het nu al geslaagd. Binnenkort kunnen kinderen zich opgeven voor een nieuw blok van acht lessen die in januari beginnen.

Muziek en meer 
De Bijenschans is één van de weinigen in de gemeente Stichtse Vecht waarin álle bovenbouwklassen, de groepen 5 tot en met 8, de muziekinstrumentlessen van het Leerorkest krijgen. De stap naar het naschoolse programma van het Leerorkest was dan ook een heel logische, vindt Jacqueline de Heer. De school blinkt trouwens uit in extra activiteiten, zoals een moestuin, keuken, bewegend leren, onderzoekend en ontdekkend leren, programmeerlessen en bijvoorbeeld de talentmomenten.