Eerste exemplaren '‘Thuis heb ik nog een ansichtkaart' in ontvangst genomen

Woensdag 28 april vond een bijzondere boekuitreiking plaats op de buitenplaats VreedenHoff en Nieuwersluis. Hans Oosters, commissaris van de Koning in Utrecht en Ap Reinders, burgemeester van Stichtse Vecht, namen de eerste exemplaren in ontvangst van het boek ‘Thuis heb ik nog een ansichtkaart – prentbriefkaarten van de Vechtstreek uit de collectie Lisman, 1900-1925’. De auteurs, Edward Munnig Schmidt en Juliette Jonker-Duynstee, hebben dit boek op verzoek van hun vriend Anthony Lisman gemaakt, die dit boek door zijn vroegtijdige overlijden zelf niet kon uitwerken. Dat de uitreiking plaatsvond in zijn woonhuis, maakte het moment extra speciaal.

In hun dankwoord gaven Oosters en Reinders beiden aan dat het boek, dat een schitterend beeld geeft van het leven in de Vechtstreek nu 100 jaar geleden, bijdraagt aan het besef van de cultuurhistorische waarde van dit gebied.

Het lijvige boek geeft in verschillende thema’s prachtige sfeerbeelden van het leven in onze regio aan het begin van de 20ste eeuw. De thema’s zijn gekoppeld aan zinnen uit het lied ‘het Dorp’ van Wim Zonneveld. Middenstand, transport, horeca, buitenplaatsen of de nieuwe technologische ontwikkelingen, allerlei facetten van de zich toen snel ontwikkelende wereld komen aan bod, toegelicht met 400 prentbriefkaarten. In het tweede deel van het boek maakt de lezer een reis over de Vecht van Utrecht tot Muiden, en over de Angstel en het Gein. Alle dorpen, buitenplaatsen, boerderijen en wegen langs deze schitterende route komen uitgebreid in woord en beeld aan bod.


Het boek (hardcover, 260 pagina’s) is voor € 24,95 te koop bij de lokale en nationale boekhandels. Een coffeetableboek dat zijn gelijke niet kent, een feest van herkenning voor oudere lezers en een eyeopener voor jongere lezers.